home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
RoboTaxi

U tehnološki najrazvijenijem gradu na svetu Shenzenu ovih dana startap AutoX je predstavio prvu flotu od 25 autonomnih automobila nazvanih RoboTaxi.

Reč je o prvom kontingentu autonomnih automobila koji će voziti kineskim saobraćajnicama. Ovo dostignuće dolazi samo pet meseci nakon što je AutoX, startap koji ima finansijsku podršku Alibabe, postao druga kompanija koja je dobila dozvolu u Kaliforniji da počne s testiranjima autonomnih automobila.

RoboTaxis su opremljeni kompanijim vlasničkom upravljačkom jedinicom pod nazivom XCU koja ima bržu brzinu obrade i više računskih mogućnosti za rešavanje složenih drumskih scenarija u najvećim kineskim gradovima. Startap se trenutno priprema za izgradnju test flote u još četiri grada.

"To je san", rekao je izvršni direktor AutoX-a Jianxiong Xiao u intervjuu za CNN.

"Nakon toliko napornog rada toliko godina, konačno smo došli do tačke da je tehnologija dovoljno zrela, da se i sami osećamo samouvereno da zaista uklonimo sigurnosnog pokretača."

Xiao je rekao da je kompanija osvojila regulatore nakon što je radila na poboljšanju svog softvera i hardvera.

"Imamo više od stotinu vozila koja svakodnevno voze putevima [u Kini] kako bi prikupila podatke", rekao je Xiao. "AI softver je sada značajno poboljšan".

"S tehničke tačke gledišta, automobil je spreman", rekao je Xiao.

AutoX je 2016. godine osnovao Xiao, bivši asistent na Prinstonu koji još uvek voli da ga zovu "Profesor X". Kompanija sa sedištem u Shenzhenu je fokusirana na stvaranje tehnologije koja ulazi u samovozeće automobile i sarađuje s vodećim proizvođačima automobila, kao što je Fiat Chrysler, kako bi razvila svoj brend.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: AutoXčitanja : 375Komentari