home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
BMW M3 E30

BMW neguje slogan „Ultimativna vozačka mašina“, i to ne bez razloga, a tokom godina, Bavarci su lansirali više modela koji su bili istinsko otelotvorenje te filozofije

Međutim, kako se vremena menjaju, menja se i definicija njenog značenja, tako da je teško odabrati samo jedan model koji bi bio esencija „ultimativne vozačke mašine“, pišu Vrele Gume. Ipak, tri su glavna kandidata:

BMW E30 M3

Na prvom mestu, tu je E30 M3 iz 1986. Naravno, on je najstariji među odabranima. Svojevremeno, radilo se o specijalnoj homologaciji baziranoj na šasiji dokazanoj u trkama, koja je postigla brojne uspehe u različitim formama auto-moto sporta. Bez preteranog upliva modernih elektronskih pomala, vozačko iskustvo u ovom automobilu je maksimalno „sirovo“. Ovo je automobil čiji je jedini zadatak da vožnju učini zabavnom koliko je to moguće. Da ne zaboravimo, ovo je u isto vreme začetnik kultne M3 linije, tako da jedna od najvoljenijih oznaka u svetu automobila ne bi postojala da nije bilo E30.

BMW M3 E30

BMW E46 M3

Sledeća je M „trojka“ E46 generacije. Mada je E30 bio prvenac, automobil koji je definisao M3, E46 je je verovatno bio poslednji pravi pripadnik svog „reda“. On je poslednji posedovao atmosferski redni „šestak“, jer su naredne generacije imale ili dodatne cilindre ili turbopunjače. S tim u vezi, on je poslednji moderni M3 koji je pružao „staro dobro“ vozačko iskustvo. Brži od E30 i E36, ali u isto vreme izbalansiraniji i s većim fokusom na vozača nego E90 ili F80, E46 kombinuje najbolje osobine koje definišu M3, zagazivši jednim stopalom dublje u kategoriju luksuznih vozila.

BMW M3 E46

BMW M2 CS

Na kraju dolazimo do M2. Budući da su prethodna dva modela iz serije 3, lepo je videti da su se Bavarci pobrinuli da duh „starih dobrih vremena“ bude prisutan i kod jednog novijeg primerka. Ovo je bez dileme najbolji moderni BMW kada je reč o zabavi  vožnji, a to poslovično potvrđuju vlasnici i automobilski novinari. Sa solidnom količinom snage na raspolaganju i masom koja je stavljena pod kontrolu, M2, posebno u CS izdanju, bez dileme je epitom moderne „ultimativne vozačke mašine“ u poređenju s bržim ali u isto vreme mnogo težim M3/M4, M5 i M8.

BMW M2

Naravno, postoji još istinskih ikona koje je iznedrila bavarska marka u svojoj istoriji, ali ova tri automobila na najbolji način otelotvoruju filozofiju BMW-a, kao proizvođača svestranih vozačkih automobila.

Izvor: Vrele Gume

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 351Komentari