home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Wuling Hong Guang

Broj prodatih primeraka jeftinog kineskog električnog automobila s cenom od, preračunato 4.500 dolara, premašio je broj prodatih Tesla automobila u Kini, javlja BBC.

Taj veoma kompaktni automobil se pokazao kao pravi mali hit i doneo je kineskom proizvođaču automobila, SAIC Motoru, veliki prihod. Hong Guang Mini EV sa značkom Wulinga u Kini, proizvodi se u saradnji s američkim proizvođačem automobila General Motorsom. Kako prenosi Jutarnji.hr, samo u prošlom mesecu broj prodatih automobila se udvostručio u poređenju s brojem prodatih Tesla automobila. Iako je najpopularniji model za 4.500 dolara, uz doplatu od oko 500 dolara može da se dobije model koji ima ugrađen sistem klimatizacije.

Wuling Hong Guang

Prema rečima stručnjaka, iako kaska za Teslom u smislu dometa jer s jednim punjenjem prelazi tek 160 km (ali, sasvim dovoljno za grad), kvaliteta i veličine, mali električni automobil to nadoknađuje na polju cene i svoje veličine. Zbog veličine automobil je moguće parkirati bilo gde i praktičan je za velike i natrpane kineske gradove.

Mali električni EV se prodao u 25.778 komada samo u januaru, dok se Tesla, za poređenje, prodao u 13.843 komada. Iako je velika razlika u broju prodatih automobila, prodaja električnih automobila više klase je u velikom porastu u Kini, gde je kompanija Tesla samo u prošloj godini povećala prodaju za duplo.

Wuling Hong Guang

Dobar rezultat Tesle se pripisuje lokalnoj proizvodnji jer Tesla svoje automobile za kinesko tržište proizvodi u Šangaju što znatno utiče na smanjenje cene i zato se najpopularniji Tesla Model 3 može prodavati po relativno niskoj ceni od 39.000 dolara. Zbog dobre prodaje u Kini moguće je da ćemo malog Hong Guanga videti i u drugim krajevima sveta pa tako i kod nas.

Izvor: Jutarnji.hr / BBC

Foto: Wulingčitanja : 1562Komentari