home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Hyundai Kona EV

Iako mnogi govore da je svako pojavljivanje u medijima dobar marketing, bojimo se da ovo ipak nije tako. Brzinom munje se proširila vest da je korejski Hyundai u problemima, jer postoji mogućnost da se baterija na električnim automobilima zapali. Navodno je u 15 slučajeva, verovatno zbog kratkog spoja u ćelijama, došlo do zapaljenja baterija. Reč je o električnim verzijama modela Kona i Ioniq.

Kako piše Autonet.hr, ovaj opoziv bi mogao da obuhvati 82 hiljade automobila, a na kojima bi Hyundai trebalo da zameni kompletne baterije. Ako znamo da su upravo baterije najskuplji deo električnih automobila, pogotovo ove klase, jasno je da je tu reč o izuzuetno velikom trošku.

Reč je o oko 900 miliona američkih dolara. Time bi ovo bio jedan od najskupljih opoziva u svetu automobilske industrije.

Ako znamo da većinu komponenti na automobilu ne proizvode sami proizvođači tih vozila, već brojni dobavljači, tu problemi dodatno rastu. Tako i Hyundaijev dobavljač, LG Energy Solutions tvrdi da oni ne nameravaju da učestvuju u trošku opoziva, s obzirom na da smatraju da su njihove baterije ispravne. Isto tako oni smatraju da je do greške došlo u procesu montiranja baterija u automobil, a što nije greška proizvođača baterija već samog proizvođača vozila.

Izvor: Autonet.hr

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 322Komentari