home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Seat El Born

Španija će iskoristiti novac EU-a za uspostavljanje javno-privatnog konzorcijuma s VW-ovim španskim poslovanjem SEAT i elektroenergetskom kompanijom Iberdrola koji će izgraditi prvu domaću fabriku baterija za električne automobile.

Konzorcijum će biti otvoren i za druge zemlje EU-a, a Španiji će pomoći da pokrene lokalnu proizvodnju električnih automobila, izjavila je ministarka industrije Reyes Maroto na događaju koji je organizovao sindikat UGT.

"Projekat će omogućiti razvoj ... potrebne infrastrukture, instalacija i mehanizama za autonomnu i konkurentnu proizvodnju električnog vozila", rekla je Maroto.

Vlada u Madridu navodno razmatra i prenamenu Nissanove fabrike automobila u Barseloni, koju kompanija namerava da zatvori u decembru, za proizvodnju baterija, čime bi se sačuvalo nekoliko hiljada radnih mesta.

Maroto se nije osvrnula na Nisanovu fabriku i nije precizirala lokaciju nove fabrike. Potvrdila je tek da će pomoći SEAT-u, koji je proizvodnju baterija u Španiji ocenio "ključnom", da proizvodi električne automobile u svojoj fabrici u Martorellu.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 279Komentari