home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Mercedes protiv Tesle

28 Mar 2021 - 08:30 Vesti Link
Mercedes EQS

„Mercedes“ priprema novi električni model, koji bi trebalo da debituje 15. aprila, a očekuje se da preuzme tron od „Tesle“ kao potpuno električno vozilo sa najvećim dometom.

Mercedes EQS

Model EQS, koji će biti prvi predstavljen, jedno je od osam električnih vozila koje nemačka kompanija namerava da proizvodi od 2022. godine na tri kontinenta, rekao je generalni direktor „Mercedes benca“ Markus Šefer za „Blumberg“. „Mercedes“ je do sada bio često kritikovan zbog svog konzervativnog pristupa, jer do sada nisu prihvatili tehnologiju električnih automobila.

Mercedes EQS

„Povećali smo fleksibilnost svih fabrika širom sveta kako bismo mogli da u svim proizvodimo i električna i hibridna vozila, pored onih sa klasičnim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Na taj način pratimo zahteve naših kupaca i razvoj tržišta. Trebalo nam je vremena da se pripremimo, ali sada smo spremni“, rekao je Šefer.

Nemačka kompanija namerava da proizvodi model EQS, koji je u laboratorijskim uslovima dostigao autonomiju veću od 700 kilometara sa jednim punjenjem. To bi daleko nadmašilo dosadašnjeg rekordera, najluksuzniju varijantu „Tesle model S“, koji, prema podacima američkih regulatora, ima autonomiju od 407 milja, odnosno 655 kilometara.

Pored modela EQS, „Mercedes“ planira i da u 2021. predstavi još jedan sedan EQE, ali i kompaktne modele EQA i EQB.

Takođe, u planu su i terenske verzije modela EQS i EQE, koje bi se proizvodile u SAD.

U međuvremenu, prvo „Mercedesovo“ električno vozilo, SUV EQC, sa dometom od 450 kilometara, napravljen je na modifikovanoj platformi koju koriste vozila sa motorom na unutrašnje sagorevanje. Međutim, novi modeli koristiće posebnu platformu, poznatu kao EVA (Electric Vehicle Architecture).

Izvor: Sputnik

Foto: arhiva Autoblog.rs

Otkriven futuristički dizajn unutrašnjosti Mercedesa EQS

EQS je oznaka potpuno električne luksuzne limuzine pod markom Mercedesa, pomoću koje je Mercedes-EQ odlučio da redefiniše ovaj segment vozila. EQS je ujedno i prvi model koji se bazira na modularnoj arhitekturi za luksuzna i električna vozila više klase.

Mercedes EQS

Spajanjem tehnologije, dizajna, funkcionalnosti i povezanosti, EQS inspiriše vozače i putnike. Prvi iskorak ka novom vozačkom i putničkom iskustvu videli smo nedavno, kada su iz Mercedesa podelili detalje o novom višenamenskom zakrivljenom ekranu Hyperscreen. Taj ekran će činiti integralni deo unutrašnjosti vozila, a sada možemo da vidimo kako će ta unutrašnjost zaista izgledati.

Kabinom i kontrolnom pločom dominira Hyperscreen, 141 cm širok kontinuirani ekran, ukupne površine gotovo 2.500 cm2. Njime se upravlja svim funkcijama vozila, dok ostalim radom automatike upravlja veštačka inteligencija koja se oslanja na preko 350 senzora kako bi učinila vožnju sigurnom i udobnom.

Mercedes EQS

Unutar velikog ekrana postoji i 12 aktuatora koji pružaju haptičku povratnu informaciju (vibracije) kada vozač ili suvozač dodiruju ekran. Sve to pokreće procesor s 24 GB radne memorije, uz dodatnu kameru i senzor osvetljenja koji regulišu svetlinu prikaza na ekranu. Svi prikazi su individualizovani i dinamični, a moguće je podesiti do sedam profila za različite vozače te ih prilagoditi njihovim potrebama i željama. Glasovne komande će funkcionisati na najmanje 27 jezika, kažu iz Mercedesa.

S koeficijentom otpora od 0.20, model EQS postavlja novi aerodinamični rekord za serijska vozila. EQS se proizvodi, zajedno sa S-klasom i Mercedes-Maybach S-klasom, u potpunosti CO2-neutralnoj fabrici kompleksa Sindelfingen, najmodernijem pogonu Mercedes-Benza. Sistemi baterija se proizvode u obližnjem pogonu Mercedes-Benza u Untertürkheimu, fabrici Hedelfingen. EQS na tržište stiže u avgustu ove godine.

Izvor: Autonet.hr

Foto: Mercedesčitanja : 712Komentari