home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Idiotentest

U Nemačkoj problema s uterivanjem pravde nema jer su stvari od prvog dana rigorozne, a i s pravosuđem nema šale. Ako vas uhvate s većom količinom alkohola u krvi za volanom ili pod uticajem droga sledi vam privremeno oduzimanje vozačke dozvole, a zatim i takozvani Idiotentest (da, zaista test za idiote, a zvanično MPU).

Kako piše Revija HAK, test je dobio takav kolokvijalani naziv jer u Nemačkoj kršenje saobraćajnih propisa odavno nije kul. Radi se o psihofizičkoj kontroli sposobnosti vozača i samo ako pokažete dobar rezultat dobićete svoju vozačku dozvolu nazad.

Nećete samo zbog alkohola i droge na Idiotentest, takva vas sramota čeka i ako, naprimer, imate mnogo kazni za parkiranje na mestu na kome je to zabranjeno. Ako to uporno radite Nemci smatraju da ste savršeni kandidat za Idiotentest, koji, na kraju, nije jeftin. Gradacijom saobraćajnih prekršaja se dolazi do iznosa pa ako brižljivo skupljate kaznene bodove psihofizička procena će vas koštati 350 evra, a ako je u pitanju alkohol ili droga cena raste na 750 evra. Dvorskih luda više nema, ali ako vas poteraju na Idiotentest, stigma će ostati.  Inače, na Idiotentestu u proseku pada gotovo 35 posto onih koji moraju da ga polažu.

Izvor: Revijahak.hrčitanja : 589Komentari