home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Olivije Fransoa i Stefano Boeri

Olivije Fransoa, generalni direktor Fiat brenda i direktor marketinga u kompaniji Stelantis, i arhitekta Stefano Boeri, čija kompanija je angažovana na projektima pošumljavanja širom sveta, učestvovali su u razgovorima povodom Svetskog dana životne sredine 2021. o gradovima budućnosti.

Razgovarali su na temu urbane mobilnosti i održive arhitekture čime bi gradovi postali zdraviji i pogodniji za život, poboljšavajući kvalitet vazduha, a time i kvalitet života. Deljenje vrednosti koje je započelo pre više od godinu dana: u svojoj viziji apstraktnog grada, kroz koji je Leonardo DiCaprio prolazio u reklami za Novi 500, Fiat je inspiraciju crpio iz zelene arhitekture koju je Boeri stvorio na nekoliko lokacija širom sveta.

Fransoa i Boeri su na sastanku analizirali mogućnosti „nove renesanse“: od fotografija trenutne situacije u gradovima do trenutnih promena, do društvenih trendova i sve većeg interesovanja za probleme životne sredine, razgovarali su o preduzimanju hitnih koraka i velikoj prilici za podsticanje promena.

Te inicijative moraju biti utemeljene u angažovanju, lepoti, u izvesnoj potrebi za poboljšanjem kvaliteta vazduha koji udišemo i smanjenju nivoa zagađenja u gradovima u kojima živimo. Kombinacija arhitekture poput Boerijeve vertikalne šume - njenih 27.000 biljaka i milioni listova koji doprinose pročišćavanju vazduha apsorbujući CO2 - a automobili poput Novog 500 koji nude mobilnost bez emisija, bez sumnje mogu doprineti poboljšanju kvaliteta vazduha u našim gradovima.

Po rečima Olivijea Fransoa, generalnog direktora brenda Fiat i direktora marketinga kompanije Stelantis: „Odluka o predstavljanju modela Novi 500 – potpuno i samo električnog - zapravo je doneta pre pandemije Kovid-19. Već tada smo bili svesni da svet više ne može da podnese „kompromise“. Zapravo, zaključavanje je bilo jedno od poslednjih upozorenja koja smo dobili. U to vreme, bili smo svedoci situacija koje su do tada bile nezamislive, na primer divlje životinje koje su lutale gradovima, dokazujući da priroda uzima nazad ono što joj s pravom pripada. Takođe, opet smo se podsetili koliko je bitno da hitno preduzimamo mere, da učinimo nešto za Zemlju. Imamo legendu, Fiat 500. Legenda uvek ima svoju svrhu i 500 nije izuzetak: 1950-ih je svima omogućila pristup mobilnosti. Danas, u ovom novom scenariju, ima novu misiju - našu misiju - da stvori održivu mobilnost za sve. Naša je dužnost da na tržište iznesemo električne automobile koji koštaju manje od vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, čim budemo mogli da budemo u skladu sa smanjanjem troškova njihovih baterija. Istražujemo polje održive mobilnosti za sve: ovo je naš najveći projekat. Između 2025. i 2030. godine, naša linija proizvoda postepeno će postati samo električna. Ovo će biti radikalna promena za Fiat. U međuvremenu, u bliskoj budućnosti, za samo nekoliko meseci, ponosan sam što ćemo videti pretvaranje legendarne staze na krovu nekadašnje fabrike Lingotto u Torinu u najveće viseće vrtove u Evropi, sa više od 28.000 biljaka. Ovo je jedan veliki, značajan - i još jednom održiv - projekat, koji treba da oživi grad Torino, naš dom”.

Olivije Fransoa i Fiat 500e

Stefano Boeri, arhitekta, urbanista i osnivač arhitektonskog studija Stefano Boeri Architetti kaže: „Ako uzmemo u obzir da su gradovi odgovorni ne samo za emisiju preko 70% CO2 i fenomen globalnog zagrevanja, već i za emisije zagađujućih materija koje su glavni uzrok bolesti i smrtnosti usled respiratornih problema, jasno je da su gradovi ti koji prvi moraju da intervenišu sa značajnom promenom. Pandemija koronavirusa nam je pokazala koliko krhki mogu biti naši životi i naša tela, i naglasila je značaj poboljšanja životne sredine i pre svega vazduha u gradovima u kojima živimo. Pored apsorpcije ugljen-dioksida, smanjenja potrošnje energije i toplote u gradovima, povećanja biodiverziteta živih vrsta i čineći gradove atraktivnijim, drveće drastično smanjuje zagađenje finom prašinom. Ne zaboravimo da: biljke i drveće su jedini način na koji moramo da apsorbujemo već ispuštene zagađivače. Verujem da je došlo vreme da svim snagama i resursima promovišemo sjajnu kampanju za čišćenje zagađenog vazduha naših gradova, one mikročestice supstanci štetnih po zdravlje naših pluća koja je sigurno povećala intenzitet širenja infekcije COVID 19 u nekim posebno zagađenim urbanim sredinama. Već imamo na raspolaganju nekoliko rešenja koja nam mogu pomoći: zaštititi i povećati propusne i zelene površine stvaranjem novih parkova i vrtova, u i oko naših gradova; transformisati gradske krovove u travnjake i povrtnjake; promovisanje zajedničkih vrtova i urbane poljoprivrede; koristiti korenje drveća za dekontaminaciju zagađenih zemljišta; stvoriti mrežu zelenih hodnika za povezivanje parkova, šuma i zelenih zgrada".

U Fijatovoj viziji, prodor električne mobilnosti će rasti kako se sve više i više prepreka savladava. Teme o kojima se razgovaralo uključivale su potrebu za poboljšanjem pristupa električnim automobilima, putem inovacija i novih finansijskih proizvoda; potreba za povećanjem broja privatnih punionica u višestambenim zgradama, što zahteva preispitivanje infrastrukture višestambenih zgrada u budućnosti, ali najviše prilagođavanje postojećih zgrada; potreba za povećanjem vidljivosti mesta punjenja u gradovima i povećanjem prodora brzih stanica za punjenje.

To će podrazumevati preispitivanje urbanističkog planiranja, što je izazov koji zahteva uključivanje šireg kruga zainteresovanih strana. Ovo je podsticaj i poruka koju Olivije Fransoa i Stefano Boeri žele da daju kao svoj doprinos Svetskom danu zaštite životne sredine - koji Ujedinjene nacije održavaju svakog 5. juna.

PR saopštenječitanja : 296Komentari