home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Bugatti EB110 Sport Competizione

Trkački Bugatti EB110 Sport Competizione se vraća na stazu nakon 25 godina od poslednje trke na kojoj je učestvovao.

Osim 139 drumskih primeraka, Bugatti je proizveo i dva EB110 fabrička trkačka autmobila koji razvijaju do 690 KS, a sada se jedan od njih vratio na stazu prvi put posle 25 godina.

Bugatti EB110 Sport Competizione

Prvi je bio plavi EB110 LM, koji se takmičio na trci 24 sata Le Mana 1994. godine. Automobil je privukao pažnju Gilda Pallance-Pastora, koji je postavio brzinski rekord na ledu u modelu EB110 Super Sport 1995. godine. On je želeo da učestvuje u zvaničnim trkama američke serije IMSA i drugim endurace trkama, tako da je zatražio od Bugattija da mu proizvede trkački automobil.

Bugatti EB110 Sport Competizione

Rezultat je bio EB110 Sport Competizione, koji je napravljen za samo šest meseci. Lakši je i brži od drumskog automobila, a Bugatti je planirao tri primerka. Ipak, napravljen je samo jedan zbog problema s finansijama i dobavljačima.

Pallanca-Pastor je ušao u IMSA trke i BPR Global GT Seriju, internacionalnu seriju namenjenu super sportskim automobilima baziranim na produkcijskim modelima. EB110 SC je imao dobre performanse, ali je potražnja za super sportskim automobilima opala te je zamenske delove postalo sve teže naći. Bugatti je bankrotirao 1995. godine, a oživela ga je Volkswagen Grupa 1998. godine. Trkački automobil je zaplenjen, ali je Pallanca-Pastor uspeo da ga otkupi i koristi u Dejtoni 1996. godine pripremajući se za trku 24 sata Le Mana. Nažalost, došlo je do nesreće na stazi Dižon u Francuskoj u kojoj je automobil teško oštećen. Zbog nedostatka rezervnih delova popravka nije bila moguća, a time ni učešće u Le Manu.

Međutim, vremenom je automobil popravljen i prodat kolekcionaru, 25 godina nakon poslednje trke. Retki Bugatti EB110 Sport Competizione se vratio u Dižon na fotografisanje, tako da sada možemo videti kako izgleda.

Izvor: Klix.bačitanja : 283Komentari