home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Električni auto

Električna vozila su ušla na velika vrata – iz godine u godinu se beleže značajni porasti u prodaji, brojne države podstiču kupovinu električnih vozila, porezi na gorivo i emisije gasova rastu, a sve zelene akcije promovišu upravo takvu vrstu mobilnosti zbog nulte emisije izduvnih gasova.

Zato je sve jasnije da je električna budućnost neizbežna i u jednom trenutku ćemo verovatno svi preći na električne automobile. Skoro svaka država ima svoje udruženje ili asocijaciju koja promoviše električnu mobilnost i bori se za prava sadašnjih i budućih vozača EV-a, a čak i na nivou Evropske unije postoji asocijacija AVERE koja Evropskom parlamentu daje predloge novih zakona za standarde emisija štetnih gasova poput normi EURO 6 i buduće EURO 7.

Sada je i zvanično predstavljena i GEVA – svetska asocijacija vozača električnih vozila koja okuplja čak 28 takvih udruženaj širom sveta, prenosi Jutarnji.hr.

Cilj ovog svetskog udruženja je prikupiti najbolje prakse i informacije od različitih udruženja vozača EV-a i njihovih članova kako bi si međusobno pomagali, informisali i kako bi se dodatno podstakla električna mobilnost širom sveta. Takođe, želi da se podstakne da do 2030. godine sva putnička i laka dostavna vozila budu električna ili hibridna.

Električni auto

Samo tokom prošlogodišnje pandemije korona virusa viđeno je koliko u stvari emisije štetnih gasova mogu da imaju uticaj na okolinu, a ovakvim ciljem iste bi se značajno smanjile te čak mogle da se spreče i klimatske promene“, navode osnivači GEVA-e.

GEVA ističe da su takvi ciljevi vrlo ostvarivi s obzirom na napredak tehnologije, a prelaz na električna vozila dodatno ubrzavaju i podsticaji koje pružaju brojne države pri kupovini i vlasništvu električnih vozila.

Jedna od prvih zajedničkih aktivnosti GEVA-e biće učestovanje na Konferenciji UN-a o klimatskim promenama COP26 koja će se održati u Glazgovu u novembru ove godine. Udruženja povezane sa svetskom asocijacijom planiraju da organizuju posebne događaje u svojim zemljama kao i 'rally' vožnju do Škotske kako bi promovisali elektromobilnost kao važan element u rešavanju klimatskih promena.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 204Komentari