home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
AMG felne

Brojni proizvođači automobila su suočeni s problemom nestašice delova, ali tržište falsifikovanih automobilskih delova cveta. Naime, prema šefu Daimlerovog odeljenja za pravne proizvode i intelektualno vlasništvo, više od 1,7 miliona falsifikovanih proizvoda je zaplenjeno prošle godine, dok je Daimler pokrenuo ili podržao više od 500 racija.

Kako piše Jutarnji.hr, reč je o blagom rastu kroz godine, a iznenađujuće je to što su brojne racije odložene zbog privremeno zatvorenih sudova. Međutim, Daimler i za ovo ima objašnjenje – budući da je svet pogođen pandemijom koronavirusa, onlajn prodaja falsifikovanih delova snažno dobija na značaju. Kompanija je uspela da ukloni 138.000 falsifikovanih proizvoda s mreže.

Najviše pažnje Daimler je posvetio falsifikovanim proizvodima koji utiču na sigurnost vozila, poput kočionih diskova i naplataka. Iako ti proizvodi često izgledaju legitimno i teško je prepoznati razliku, njihov kvalitet je značajno niži od originalnih proizvoda. ‘Oni ne ispunjavaju ni minimalne pravne standarde‘, dodaje Daimler.

Testirano je nekoliko falsifikovanih proizvoda, pri čemu je automobil s lažnim delovima kočionog sistema imao znatno dužu krivu zaustavljanja. Uz to, delovi su pokazali opsežnije trošenje pri testu otpornosti.

Unifab Trade Association je zabeležio da lažni delovi često ostvaruju veći profit od narkotika. ‘Najbolji način da ih izbegnete je korišćenje zdravog razuma i kupovima delova od ovlašćenih trgovaca ili uglednih firmi‘. Najbolji pokazatelj su cene koje se često čine toliko dobre da nisu istinite.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: Daimlerčitanja : 343Komentari