home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Njujork

Kathy Hochul je nedavno preuzela dužnost guvernera države Njujork, a već je potpisala predlog zakona kojim se zabranjuje prodaja novih vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem od 2035. godine.

Prema tom novom zakonskom predlogu, svi putnički automobili i laka komercijalna vozila koja se prodaju u Njujorku, od 2035. godine moraju da budu sa nultom emisijom, a to isto važi i za kamione od 2045. godine.

Odeljenje za očuvanje okoline u Njujorku (New York Department of Environmental Conservation), definiše vozila s nultom emisijom kao električna vozila na baterije (BEV) i električna vozila sa gorivim ćelijama (FCEV).

Predlog novog zakona je izložio njujorški senator Pete Harckham, a cilj ove zakonske odredbe je da se do 2050. godine u Njujporku, ukupna emisija gasova staklene bašte smanji za 85%.

Sličnu odluku je doneo i guverner Kalifornije Gavin Newsom, a vlasti okruga Sonoma u Kaliforniji su otišle još i dalje, zabranivši izgradnju novih benzinskih stanica.

Ovi zakonski pridlozi su u skladu sa ciljem američkog predsednika da električna vozila zauzimaju 50% ukupnog tržišnog udela u SAD-u do 2030. godine.

Izvor: Automobili.ba

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 239Komentari