home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Toyota e-Palette

Akio Toyoda, predsednik i izvršni direktor Toyote, izrazio je zabrinutost zbog prebrzog razvoja sistema autonomne vožnje, nakon što je jedno od vozila kompanije e-Palette udarilo sportistu tokom Paraolimpijskih igara 2020. godine.

U incidentu, koji se dogodio 26. avgusta, autonomno vozilo je udarilo pešaka oštećenog vida. Srećom, automobil se kretao samo do 2 km/h, pa sportista nije povređen. Toyoda se izvinio nakon nesreće i izrazio suprotno mišljenje o sistemima za autonomnu vožnju, piše Jutarnji.hr.

‘Mislim da još nije realno da samovozeći automobili mogu normalno putovati običnim putevima‘, rekao je Toyoda. Takođe, Toyoda je u pitanje doveo trku u proizvodnji vozila s potpuno autonomnim sistemima vožnje nivoa 5.

‘Postoji pritisak na proizvođače automobila da prvi proizvedu vozila nivoa 5, ali rekao sam da ne bi trebalo da skočimo na taj voz‘. Toyota je brzo istražila nesreću, nakon čega je unela brojne promene pre nego što je nastavila s radom e-Palette. Primera radi, svako vozilo bez vozača je dobilo drugog pomoćnog vozača, a olimpijski i paraolimpijski komitet su povećali broj vodiča na raskrsnicama kroz Olimpijsko selo.

Auto News navodi da ovo nije prvi put da se Akio Toyoda kritički osvrnuo na jedan od najvažnijih događaja u automobilskoj industriji. Ranije ove godine se žalio na rastući broj električnih vozila, tvrdeći da će Japan ostati bez električne energije na leto ako su sva vozila u zemlji električna.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 373Komentari