home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Sinclair C5

Možda njegovo ime nije bilo medijski promovisano, ali Ser Clive Sinclair je ostavio neizbrisiv trag u istorji čovečanstva. Preminuo je 16. septembra 2021. Bio je jedan od pionira u razvoju računara. Prvi je smanjio kalkulator, odnosno digitron na džepne dimenzije, a izumeo je i jedan od prvih personalnih računara za široku upotrebu, ZX Spectrum.

Međutim, ono što je manje poznato je da je Ser Sinvlair pre 36 godina predstavio konstrukciju svog vozila koje je bilo daleko ispred svog vremena. Tek danas, kada je ideja o mobilnosti, pre svega električnoj, postala nezamenljivi put u budućnost prevoza ljudi, jasno koliko je njegov električni “C5” bio napredan. Bilo je to vozilo na tri točka, nešto između bicikla, automobila i motocikla. Imao je zavaljenu poziciju vozača, pokretao se pedalama a suština svega je da je elektro-motor pružao asistenciju u kretanju, baš kao što je to slučaj sa današnjim električnim biciklima.

Maksimalna brzina mu je bila 24 km/h. Motor se napajao iz olovnog akumulatora i koštao je tadašnjih 399 britanskih funti. Računajući inflaciju, u današnjem novcu to bi bilo oko 2000 evra. Na žalost, Sinklerov C5 nije zaživeo. Najveći problem vozačima je bila niska pozicija, pa je to predstavljalo opasnost po bezbednost. Osim toga, tada nije bila razvijena mreža biciklističkih staza, što je bila još jedna pod prepreka.

Na kraju, novinarska prezentacija je održana u januaru mesecu, po vrlo hladnom i vlažnom vremenu, što nikako nije pomoglo promociji vozila. Proizvodnja je prestala posle svega osam meseci.

Iako Sinklerov C5 nije bio uspešan, iz današnje perspektive bio je daleko ispred svog vremena.

Izvor: Magazinauto.comčitanja : 375Komentari