home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Rolls-Royce 102EX

Rolls-Royce je najavio da će 29. septembra objaviti "istorijsko saopštenje" sa detaljima o svojoj elektrifikovanoj budućnosti.

Saopštenje će verovatno pratiti određene informacije o prvom električnom automobilu, za koji je još ranije najavljeno da će se pojaviti pre 2030. godine.

Ovde treba podsetiti da je izvršni direktor Torsten Muller-Otvos još ranije potvrdio da će kompanija preći direktno sa SUS motora na električni pogon, umesto da u međuvremenu lansira plug-in hibridne modele.

Kompanija sada obećava sledeće poglavlje u svom prelasku na proizvođača električnih vozila, a očekuje se da će se najava odnositi na specifikacije proizvodnog električnog automobila, a ne na eksperimentalno vozilo.

Prema britanskom Autocaru, proizvođač lukusuznih automobila sa sedištem u Goodwoodu je EV pogon testirao koristeći model Phantom kao test vozilo. Ali neke informacije kažu da Phantom neće biti taj koji će dobiti čast da bude prvi električni Rolls-Royce.

Očigledno je da Rolls-Royce radi na zasebnom modelu koji će koristiti električni pogon. Priča se da je naziv projekta označen kao Silent Shadow, a ta glasina se zasniva na BMW-ovom zahtevu kod nemačkog zavoda za patente za to ime.

Trenutno nisu dostupni detalji o dizajnu, ali izveštaj pominje poseban model ima smisla s obzirom na to da im fleksibilna arhitektura kompanije iz Goodwooda omogućava izgradnju nekoliko različitih modela. Takođe je moguće pretpostaviti da će se većina EV-ovih tehnologija BMW-a probiti u električni Rolls-Royce. To naravno uključuje motore i baterije.

Detalji pogonskog sklopa ostaju tajna, ali Rolls-Royce je navodno razvio verzije sa pogonom na zadnje i na sva četiri točka zajedno sa baterijom za koju se tvrdi da ima kapacitet od preko 100kWh za domet od najmanje 500 km (311 milja).

Ovo ipak neće biti prvi Rolls-Royce EV. Pre više od deset godina, proizvođač luksuznih automobila predstavio je koncept 102EX na salonu automobila u Ženevi.

Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 360Komentari