home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Renault Clio

Potražnja za automobilima u Evropskoj uniji je oslabila u septembru, odražavajući nestašicu poluprovodnika koji su uticali na prodaju na svim velikim tržištima, pokazuje izveštaj evropskog udruženja proizvođača ACEA.

U septembru je u 26 zemalja EU-a (bez Malte) registrovano ukupno 718.598 novih automobila, najmanje u prvom jesenjem mesecu od 1995. godine i za 23,1 posto manje nego u istom mesecu prošle godine.

U avgustu je njihov broj smanjen za 19,1 posto.

Uzrok naglog slabljenja potražnje je nestašica poluprovodnika, ističu u ACEA-i, ukazujući na dvocifreni pad na svim velikim tržištima.

Najviše je u prošlom mesecu pala potražnja u Italiji, za trećinu u odnosu na prošlogodišnji septembar. U Nemačkoj je smanjena za četvrtinu, a u Francuskoj za petinu. Najblaži pad beleži Španija, za 15,7 posto. Poljska, najveće tržište 'nove' Evrope, beleži 13,3-procentni pad.

U periodu od januara do septembra u EU je registrovano 7,5 miliona novih automobila, za 6,6 posto više nego u istom periodu 2020. zahvaljujući skoku u prolećnim mesecima koji odražava urušavanje potražnje u proleće prošle godine, na početku pandemije covida 19.

Italija je posebno teško stradala u prvom talasu pandemije i prva je uvela stroga ograničenja da bi suzbila širenje virusa. U prvih devet meseci ove godine je beležila tako najveći rast potražnje među vodećim tržištima, za petinu u odnosu na isti prošlogodišnji period.

U Španiji je potražnja porasla 8,8 a u Francuskoj 8,0 posto.

Najveće evropsko tržište, ono nemačko, beleži pad od 1,2 posto, dok je u Poljskoj broj registrovanih novih automobila porastao za 17,7 posto.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 468Komentari