home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Tekstilni lanci za sneg

Lanci za sneg su jedan od važnijih delova zimske opreme koju treba da imate u vozilu, naročito ako živite u brdsko-planinskim predelima ili se tokom snežnih padavina zaputite automobilom van grada. Pogotovo ako planirate na skijanje.

Osim klasičnih lanaca, već neko vreme postoje i tekstilna pomagala za vožnju na snegu koja su se sada razvila u pravu alternativu. Zato je austrijski auto-klub ÖAMTC sproveo test takozvanih tekstilnih lanaca za sneg.

Uz merenje vučne sile, prvi put je korišćena i metoda koju je razvio ovaj auto-klub za objektivno određivanje prenosa snage pri startovanju vozila na snegu. Ispitivanje je sprovedeno na automobilu opremljenom gumama dimenzija 225/50 R17, a uporedo sa tri vrste platnenih, testirani su i klasični lanci šest proizvođača.

Kako kažu u austrijskom auto-klubu, nijedan od ukupno devet testiranih modela nije postigao najvišu ocenu vrlo dobar (pet zvezdica). Ipak, generalno rezultat je pozitivan sa šest dobrih ocena (četiri zvezdice) i tri zadovoljavajuće (dve zvezdice).

"Iznenadilo nas je da tekstilna pomagala ni na koji način nisu inferiorna u poređenju sa performansama klasičnih lanaca za sneg, kada se radi o prenosu snage pri startovanju vozila", naglašava Stefan Kerbl, mehaničar ÖAMTC-a. Kada su u pitanju montaža i rukovanje, platnena pomagala čak imaju prednosti u odnosu na konvencionalne lance za sneg.

Međutim, činjenica da je šest ispitanih lanaca za sneg i dalje generalno superiorno u odnosu na tekstilne alternative u testu, rezultat je njihove pouzdanosti i trajnosti.

Stefan Kerbl objašnjava: "Testne vožnje su vodile, između ostalog, i preko suve rute od maksimalno 50 kilometara, maksimalna brzina bila je zasnovana na specifikacijama proizvođača, ali je iznosila najviše 50 km/h. Čak i nakon relativno kratke udaljenosti, vidljivi su jasni znakovi istrošenosti na tekstilnim pomagalima sa rupama u strukturi materijala."

Stručnjak ÖAMTC-a nije u potpunosti zadovoljan u tom pogledu čak ni sa nekim konvencionalnim lancima za sneg. Naime, tragovi trošenja na njima nisu bili preterno vidljivi, ali jedna karika lanca u jednom od modela je pukla, verovatno zbog preopterećenja.

Izvor: B92.net / Revijahak.hrčitanja : 614Komentari