home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Peugeot e-208

Kako prenosi Tanjug, prodaja novih električnih vozila u Francuskoj prvi put je nadmašila benzince u prvom kvartalu ove godine, što je velika prekretnica za vozila s nižim emisijama štetnih gasova čemu su, pored ostalog, doprinele visoke cene na benzinskim pumpama i vladine subvencije za elektrificirane modele.

Ipak, ukupna prodaja novih automobila u Francuskoj je opala u prvom tromesečju za 17,3 odsto, pri čemu je u martu potonula deseti mesec uzastopno za skoro 20 posto, jer je automobilska industrija u velikim problemima zbog uskih grla u lancu snabdevanja i globalne nestašice poluprovodničkih čipova, prenosi Rojters.

Prodaja potpuno električnih i hibridnih modela činila je skoro 40 procenata ukupne prodaje novih automobila, u odnosu na udeo konvencionalnih benzinskih modela od 38,3 posto, prema industrijskim podacima objavljenim na portalu „Platform automobil“ (PFA).

Kada se benzincima doda i udeo dizelaša od 16,5 odsto u ukupnoj prodaji u prvom kvartalu, znači da su modeli s motorima na unutrašnje sagorevanje i dalje u većini.

Najprodavaniji automobil u Francuskoj je u martu bio „Teslin“ Model 3, zatim Renoova Dačija Spring i Stelantisov Pežo 208.

Izvor: Tanjug.rs

Foto: Arhiva Autoblog.rsčitanja : 330Komentari