home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
DS E-Tense Performance

Ako se pitaju dizajneri i inženjeri francuskog proizvođača luksuznih sportskih automobila DS Automobiles, ali i rukovodstvo trkačke serije Formule E, u skorijoj budućnosti zaustavljanje automobila neće zavisiti o diskovima i pločicama kočnica, već isključivo o elektromotorima s mogućnošću regenerisanja kinetičke energije.

Naime, nedavno je javnosti predstavljen novi bolid Formule E, koji nema zadnje klasične kočnice, već koči samo regenerativno, a istu tehnologiju je ugradio i DS u svoj novi koncept.

DS E-Tense Performance

DS E-Tense Performance je prikazan kao prvi koncept drumskog automobila na svetu koji nema klasične kočnice. Na svim točkovima ovog automobila se nalaze sistemi regenerativnog kočenja, koji uz pomoć ugrađena dva elektromotora mogu da potpuno zaustave automobil kao i klasične kočnice. Reč je o sistemu regenerisanja kinetičke energije u električnu, snage čak 600 kW, navodi Autonet.hr.

DS E-Tense Performance

U DS-u kažu da bi regenerativno kočenje uskoro moglo da postane jedina metoda zaustavljanja automobila. Koristi od toga bi bilevišestruke – osim što će pomoći pri dopunjavanju baterije električnih vozila, ukinuće potrebu za kočionim diskovima i pločicama.

DS E-Tense Performance

Taj potez će smanjiti i zagađenje okoline. Procene govore da oko 55% zagađenja vazduha koje stvaraju klasični automobili dolazi od čestica koje ne stvara izduv, dakle od guma, kočnica i slično. Gvozdena prašina iz klasičnih kočnica stvara i do 20% tog zagađenja, a veoma je opasna za zdravlje ljudi, pogotovo za one koji i inače imaju respiratornih problema.

Izvor: Autonet.hr

Foto: Arhiva Autoblog.rs / DS Automobilesčitanja : 416Komentari