home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Schaeffler-Paravan

Nemački dobavljač Schaeffler-Paravan od sledeće godine želi da pokrene upravljanje automobilima pomoću džojstika umesto upravljača.

Nemačka firma pokreće testiranje sistema by-wire, pomoću džojstika, u sportskim automobilima i drumskim vozilima. Kontrole funkcionišu kao u kompjuterskoj igrici: levo je levo, desno je desno, napred je gas, a kočnice unazad, navodi Revija HAK.

Paravanovo upravljanje džojstikom se smatra revolucionarnim. Zato je kao investitor u ovaj projekat ušao Schaeffler i sada zajednički pokušavaju da komercijalizuju sistem 2023. godine. Sistem može čak i naknadno da se ugradi. Prednosti su velike jer nema više udaraca koji se prenose preko upravljača kada vozite preko rupa, upravljanje više ne troši snagu, a rad sistema aktivne bezbednosti je olakšan jer volan više ne mora da se pomera prilikom korigovanja smera vožnje.

Paravan ima ogromno iskustvo u razvoju kontrolnih sistema za osobe s invaliditetom, a zajednička kompanija objavljuje da je po pitanju razvoja tri godine ispred konkurencije. Očekuje se da će od ovog sistema najviše koristi imati upravo osobe s invaliditeom.

Izvor: Revijahak.hr

Foto: Schaeffler-Paravančitanja : 352Komentari