home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Alfa Romeo Stelvio

Kako najavljuju iz Alfa Romea, dizajn kompanije se neće radikalno promeniti u predstojećoj električnoj eri.

U intervjuu za časopis Top Gear, čovek zadužen za stajling, Alehandro Mesonero-Romanos, obećao je da će zadržati modus operandi, najavljujući EV sa istim emotivnim dizajnom koji je decenijama Alfa Romeo činio prelepim. Otišao je toliko daleko da je rekao da nema smisla da ide sa dizajnom posebnim za električne automobile.

"Elektrifikacija menja način na koji se automobil kreće, ali karakter, stil, vrednosti će ostati. Izledati električno radi toga nema smisla sa moje tačke gledišta. Nećemo reći, 'OK, to je električni automobil, učinimo da izgleda drugačije jer je električni.'“

Naravno, biće nekih promena u odnosu na sadašnju proizvodnju vozila da motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Čisto električni automobil koji se vozi na namenskoj platformi obično ima kraće prepuste i duže međuosovinsko rastojanje, zajedno sa nižim težištem i dovoljno prostora da stane veliki paket baterija. Ovi faktori će uticati na proporcije automobila, ali Alfin šef dizajna kaže da budući modeli moraju da imaju „visceralni“ izgled koji odiše „vau efektom“ poput SUS-a iz prošlosti.

Mesonero-Romanos je govorio dizajnerima da ne budu opsednuti činjenicom da je to EV. Jedan od ciljeva je da stvorite hrabar izgled, onaj koji vas neće ostaviti ravnodušnim, čak i ako vam se to baš ne sviđa. Na kraju krajeva, pre svega mora da izgleda kao Alfa, a da ne ostavlja utisak da se previše trudi da vam kaže da je električna.

Ovaj italijanski brend će predstaviti svoj prvi EV 2024. godine, verovatno subkompaktni krosover koji se nalazi ispod Tonalea. Prvi model sa nultom emisijom koji će se bazirati na namenskoj platformi bi trebalo da stigne 2025. godine. Od 2027. Alfa Romeo će postati marka samo za EV u ključnim regionima kao što su Evropa, Severna Amerika i Kina.

Giulia sledeće generacije je već potvrđena i biće ponuđena isključivo sa električnim pogonom.

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 477Komentari