home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Maserati Ghibli

Već neko vreme se priča da će Maseratijeva limuzina Ghibli biti ukinuta, a najnovije vesti to i potvrđuju.

Generalni direktor kompanije za Australiju Grant Barling je za publikaciju Drive izjavio da će Ghibli „preći u fazu isteka 2024. godine“.

On je takođe detaljno opisao šta budućnost nosi za Quattroporte. Već je potvrđeno da će dobiti čisto električnu verziju, ali uz napomenu da će novi Quattroporte u stvari  biti manji od današnjeg modela. To se retko dešava u automobilskoj industriji jer automobili postaju sve veći i veći sa sledećom generacijom.

Barling je objasnio da će Quattroporte biti otprilike iste veličine kao i odlazeći Ghibli. „Dugoročni plan je da će Ghibli biti zamenjen Quattroporteom. Plan je da Ghibli i Quattroporte postanu jedno. Dakle, Quattroporte će postati [model] sa kratkim međuosovinskim rastojanjem – veličine kao Ghibli, ali će se zvati Quattroporte. Da budem iskren, segment u kome se takmiči Ghibli je prilično pao."

Jedan od najstarijih automobila u premijum segmentu, Ghibli treće generacije postoji od 2013. godine. Sa proliferacijom krosovera i SUV-ova, Maseratijeva početna limuzina će biti još jedna žrtva kupaca koji prelaze na SUV ponudu.

Takođe, potvrđena je sledeća generacija Levantea koja će dobiti EV verziju.

Barling je najavio da će twin-turbo 3,8 litarski V8 motor koji se koristi u Trofeo verziji Ghiblija, Quattroporteu i Levanteu takođe biti ukinut. Maserati sada ima sopstveni twin-turbo 3,0 litarski V6 nazvan Nettuno. Motor manje zapremine neće biti dostupan više od sedam godina, pošto je Maserati već signalizirao nestanak SUS motora prelaskom na čisto električni pogon 2030. Pre nego što se to dogodi, MC20 superautomobil će dobiti EV verziju, slično kao i svi drugi budući proizvodi kompanije.

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 373Komentari