home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Seat fabrika

Automobilska industrija trenutno profitira od visokih cena automobila, a tokom sledeće godine se očekuje povećanje prodaje od 7,5 posto, objavila je konsultantska kuća Horváth na bazi istraživanja koje je sprovela, javlja Hina.

Automobilska industrija optimistično gleda prema 2023. godini u kojoj se očekuje značajan rast prodaje, kaže se u saopštenju pomenutog konsultanta, uz dodatak da menadžeri iz auto sektora procenjuju da će rast prodaje u idućoj godini biti veći od proseka drugih industrija i kretaće se oko 7,5 posto. Istraživanje je sprovedeno u 18 zemalja, navodi Jutarnji.hr.

Maria Boldor iz konsultantske kuće Horváth ukazuje na optimizam zbog visoke potražnje za svim vrstama vozila i novim i polovnim.

"Ako se uska grla u lancima snabdevanja smanje, realno je očekivati visok rast prodaje u 2023. godini od 7,5 posto. Međutim, bez obzira na sve teškoće, proizvođači vozila i ove godine ostvaruju visok profit zbog viših prodajnih cena’, istakla je Boldor.

Automobilska industrija se ubrzano oporavila nakon pandemije, pa je već 2021. godine zabeležen iznadprosečni rast prodaje od 15,5 posto. Nastavak takvog rasta su onemogućili problemi u lancima snabdevanja, ali povećanje cena automobila je omogućilo industriji relativno lagodnu poziciju.

"Nedostatak materijala, posebno poluprovodnika, negativno utiče na prodaju, pa se u ovoj godini očekuje rast prodaje od tek pet posto, što je osetno niže u odnosu na ostale industrijske sektore", navela je Boldor.

Zbog svega toga optimizacija troškova, ali i prihoda ostaje visoko na listi prioriteta menadžera u automobilskoj industriji, koji nastavljaju ubrzani rad na digitalnoj transformaciji, ekološkoj održivosti i e-mobilnosti, kaže se u saopštenju.

Izvor: Jutarnji.hr / Hina

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Seatčitanja : 467Komentari