home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Tesla Optimus

Najbogatiji čovek na svetu Ilon Mask predstavio je najnoviji prototip humanoidnog robota kog razvija kompanija „Tesla“. Mask kaže da želi da napravi robota koji može da zameni čoveka, ali i da izbegnemo scenario filma „Terminator“.

Optimus se pojavio na sceni na događaju u Silicijumskoj dolini, tokom kojeg je mahao publici i podizao kolena. Iako je Mask objasnio da je robot i dalje u fazi razvoja, osnivač „Tesle“ istakao je da bi mogao da se nađe u prodaji za nekoliko godina, navodi RTS.

„Teslini“ roboti za široko tržište biće prvo testirani u praksi na fabričkim poslovima sklapanja automobila u kompanijinim pogonima.

Ljudima u publici je prikazan i kratki snimak Optimusa kako obavlja proste zadatke, poput zalivanja biljaka, nošenja kutija i podizanja metalnih poluga. Mask je naveo da se masovna proizvodnja robota planira u narednih tri do pet godina, kao i da roboti neće koštati više od 20.000 dolara.

„Zaista je fundamentalna transformacija civilizacije kakvu je poznajemo“, dodao je Mask.

Kako izbeći Terminatora

Iako su investitori skeptični kada je u pitanju „Teslin“ izlet u robotiku, Mask je naveo da želi da reši jedan od glavnih problema veštačke inteligencije: „Kako napraviti mašinu koja može da zameni čoveka.“

Milijarder, koji je ranije upozoravao na opasnost koju veštačka inteligecija predstavlja po budućnost čovečanstva, rekao je da „Tesla“ želi osigura bezbednu tranziciju u društvo u kojem roboti obavljaju sav posao, a ljudi uživaju u plodovima.

„Želimo da budemo pažljivi da ne skrenemo na put Terminatora“, upozorio je Mask. Osim toga, naglasio je da je „Tesla“ u robota ugradila zaštitne mere, uključujući i dugme „stop“ koje ne može da se onesposobi.

Izvor: Rts.rs

Foto: Tesla / Twitter

Video: The Guardian / CNET

čitanja : 566Komentari