home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Tesla Semi

Dok čekamo da prve isporuke Teslinih kamiona počnu 1. decembra, Elon Musk je na Twitteru potvrdio da je električni kamion završio putovanje dugo 805 kilometara dok je bio natovaren ukupnom težinom od 36,7 tona.

Ovo odgovara brojci dometa od 805 km koja je obećana za Tesla Semi kamion visokih specifikacija, budući da će jeftiniji početni model nuditi niži domet od 483 km, navodi Jutarnji.hr. Takođe moramo napomenuti da je cifra od 36,7 tona koju je Musk naveo malo manja od ciljanih 37,2 tone težine punog tereta koja se pominje na sajtu Tesle.

Prošlo je tačno pet godina otkako smo prvi put čuli za Tesla Semi. Isporuke potpuno električnog kamiona je trebalo da startuju 2019., ali kasnija odlaganja su postavila ovaj cilj na kraj 2022. godine. Prema rečima izvršnog direktora Tesle, proizvodnja EV-a je počela u oktobru 2022.

Uprkos brojnim odlaganjima, reklamirani domet Tesle Semi još uvek je veći od bilo kojeg konkurentskog kamiona Mercedesa, Volova i Renaulta, što mu daje prednost u putovanjima na velike udaljenosti. Takođe će biti prilično brz za svoju veličinu, s ubrzanjem od 0 do 60 mph (0 do 96 km/h) za 5 sekundi kada je neopterećen, ili za 20 sekundi kada je potpuno natovaren.

Cene za Tesla Semi počinju od 150.000 dolara, dok se varijanta s većim dometom prodaje za 180.000 dolara. Tesla se nada da će na svom vrhuncu proizvoditi čak 100.000 kamiona godišnje, što je prilično ambiciozan cilj za ovaj segment.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: Teslačitanja : 381Komentari