home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Ford RV

Američki automobilski div Ford Motor je najavio da će uložiti još 149 miliona funti da bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u fabrici motora u severnoj Engleskoj.

Ford će u fabriku Halewood na severu Engleske uložiti 125 miliona funti i još 24 miliona funti u razvoj i testiranje novih delova koji bi trebalo da se proizvode u fabrici.

Kompanija će najavljenim iznosom podići vrednost ulaganja u prelaz britanske fabrike na proizvodnju delova za električna vozila na 380 miliona funti.

Proizvodni kapacitet u Halewoodu će se povećati sa 250 hiljada na 420 hiljada jedinica godišnje, počevši od 2024. godine, objavila je američka kompanija, dodavši da će ulaganje zaštititi više od 500 radnih mesta.

Do 2026. pogon bi delovima trebalo da snabdeva 70 posto od ukupno 600 hiljada električnih vozila koliko kompanija planira da ih godišnje plasira na evropsko tržište.

Ford će od 2030. u Evropi prodavati samo električna vozila, pet godina pre nego što u EU na snagu stupi zabrana prodaje novih putničkih automobila na fosilna goriva.

Do 2024. Ford će na evropsko tržište izbaciti devet električnih modela, a fabrika u Halewoodu će proizvoditi pogonske jedinice za pet velikih modela koji će se proizvoditi u Rumuniji i Turskoj, rekao je izvršni direktor britanskog ogranka Tim Slater.

Autor: SEEbiz / H

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Fordčitanja : 379Komentari