home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Seat Mii EV

Povećanjem udela električnih automobila na tržištu novih vozila zaustavljen je trend novih beneficija za vlasnike električnih vozila, bar kad su u pitanju državne pogodnosti poput subvencija, besplatnog parkiranja i popusta na putarine. Neke zemlje su čak i ukinule neke od postojećih beneficija, a neke poput Švajcarske planiraju još drastičnije mere. 

Švajcarska razmišlja da uvede restrikcije za privatne vlasnike električnih automobila, ne da bi stvorila dodatne prihode u državnoj kasi, već da bi uštedela. Kako god, vlasnicima se isto piše, a sigurno ih neće utešiti opravdanje da je sve verovatnija nestašica električne energije, piše Index.hr.

Naime, s dolaskom zimskih meseci cela Evropa se susreće s energetskom krizom. Švajcarska tu nije izuzetak, pa se priprema da uvede aktivne mere u obliku raznih ograničenja. Osim zamračenja ili ranijeg gašenja rasvete, tražiće se i uštede u grejanju. A kako bi obezbedili energetsku bezbednost spremni su da u kriznim slučajevima uvedu zabrane vožnje električnim automobilima. 

Kako piše nemački Spiegel, nacrt novog zakona kaže da je "privatna upotreba električnih automobila dozvoljena samo za apsolutno neophodna putovanja (profesionalna praksa, kupovina, posete lekaru, prisustvovanje verskim događajima)." 

Praktično to znači da će vlasnici električnih automobila u posebnim situacijama moći da voze samo u najneophodnijim situacijama. Dakle, do apoteke, ali ne i u bioskop ili do knjižare. Ovo ograničenje bi se uvelo tek u 3. niovou eskalacije krize, a pre toga bi se štedelo u javnim institucijama te u domaćinstvima. 

Dakle, ako nestašica struje potraje i nakon što se uvedu zamračenja i ukine grejanje u žičarama, tek onda bi se zabranila vožnja električnih automobila.

Isti nacrt predviđa uvođenje nižih ograničenja brzine na autoputevima, a sve kako bi se ostvarile uštede u potrošnji energije, bilo da govorimo o struji ili fosilnim gorivima. 

Švajcarska glavninu električne energije dobija iz hidrocentrala, ali je zavisna i o uvozu iz Nemačke i Francuske. Zato, ako bude nestašice u tim zemljama, isti problemi zadesiće i Švajcarsku. 

Nemačka je već uvela određene restrikcije, pa se tako zabranjuje grejanje privatnih bazena plinom ili električnom energijom. Takođe, grejanje kancelarije je ograničeno na 19 stepeni.

Izvor: Index.hr

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Seatčitanja : 669Komentari