home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Chevrolet Corvette Stingray ZL-1

Chevrolet Corvette je automobil s bogatom istorijom iz brojnih razloga, ali primerak na fotografijama proizveden 1969. godine je na posebnom nivou.

Reč je o jednom od samo dva fabrički proizvedena aluminijumska primerka modela 427 ZL-1 te jedinom kabrioletu.

Chevrolet Corvette Stingray ZL-1

Godina 1969. je bila posebna za model Corvette, ali i mnogi zaljubljenici ne znaju da postoji ovaj automobil. Specijalna fabrička opcija pod kodom ROP ZL-1 je koštala 4.718 dolara i više je nego udvostučila cenu automobila. Za tu sumu se dobijala drumski legalna verzija 427ci aluminijumskog V8 motora iz CanAm trkačke serije. Ovaj motor razvija 560 KS i uparen je sa M40 automatskim menjačem putem kojeg se snaga prenosi na zadnje točkove.

Chevrolet Corvette Stingray ZL-1

Međutim, ovo nije samo standardna Corvette s "trkačkim pogonom", jer su poboljšane i kočnice te vešanje. Automobil je takođe prilično ogoljen jer nema radio, klima-uređaj, elektronske podizače stakala ni servo.

Chevrolet Corvette Stingray ZL-1

Koliko je automobil poseban dovoljno govori činjenica da je jedini proizvedeni ZL-1 kabriolet i jedini ZL-1 koji je nov prodat maloprodajnom kupcu.

Nedugo nakon što je dobio svoj automobil, vlasnik John W. Maher je učestvovao na brojnim trkama. Godine 2007. ga je prodao, a zatim je usledila potpuna restauracija. Zanimljivo, automobil ne pokreće originalni motor jer ga je Maher uništio tokom prve godine posedovanja, ali se ispod haube ipak nalazi fabrički aluminijumski ZL-1 motor ugrađen 1969. godine za koji je izdata i garancija.

Očekuje se da će automobil biti prodat po ceni između 2,6 i 3 miliona dolara.

Izvor: Klix.ba / Carscoops.comčitanja : 569Komentari