home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Suzuki EV

Suzuki je objavio svoje planove za naredne godine, uz najavu da će nastaviti da se fokusira na tržišta Japana, Evrope i Indije.

Suzuki takođe namerava da dalje produbi svoju saradnju sa Toyotom.

Ipak, najvažnija je elektrifikacija. Saopšteno je da kompanija ima za cilj da do 2050. godine „dostigne ugljeničnu neutralnost” u Japanu i Evropi, a u Indiji do 2070. godine.

S tim u vezi, Suzuki obećava nekoliko potpuno električnih modela.

Prva zemlja u kojoj će se pojaviti novi Suzukijev potpuno električni automobil biće Japan, što će biti komercijalni kei automobil, još tokom fiskalne 2023. godine. Nakon toga, tamo će se prodavati i putnički električni automobili, uključujući krosovere, a ukupno će do 2030. godine za japansko tržište biti predstavljeno šest električnih modela.

U Evropi i Indiji, prvi električni automobil će se naći u prodaji 2024. godine, a Suzuki je precizirao da će indijskim kupcima biti ponuđen krosover baziran na konceptu eVX, koji je nedavno prikazan na Auto Expo sajmu. Do 2030. godine, Evropa će imati pet električnih Suzuki modela, uključujući SUV i automobile B klase; Indija će do tada dobiti šest EV modela.

Istovremeno, kompanija planira i nove modele sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Pored toga, Suzuki namerava da ponudi vozila na CNG, biogas i etanol u Indiji.

Prema prezentaciji, dva modela će biti globalna, najavljeni su za sva glavna tržišta Suzukija, to su kompaktni SUV-ovi. Jedan od njih je serijska verzija koncepta eVX, a drugi će biti EV varijanta Suzuki Fronxa. Japancima i Indijcima će i dalje biti dostupan subkompaktni SUV (električna verzija Suzuki Hustlera), a u Evropi će biti električni Jimny, možda u budućem modernizovanom obliku.  

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 374Komentari