home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Nissan Micra EV

Nakon višemesečnih mukotrpnih pregovora, uprave proizvođača automobila Renaulta i Nissana potvrdile su veliku promenu odnosa u 24-godišnjem partnerstvu, javlja francuska novinska agencija AFP. Renault će smanjiti svoj udeo u Nissanu s 43,4% na 15%, a potonji će preuzeti 15% udela u Renaultovom poslu električnih vozila Ampere.

Dve kompanije su takođe najavile zajedničke projekte u Latinskoj Americi, Indiji i Evropi za izradu vozila u rasponu od polukamiona do SUV-ova i električnih kombija.

Ponovljeno je da Micra dobija zamenu (na slikama), koja će u Evropi biti dostupna samo u električnoj verziji.

Poznato je da će naslednika Micre dizajnirati Nissan ali da će se proizvoditi u Renaultovoj ElectriCity fabrici u Francuskoj.

Nissan Micra EV

Sporazumom dva proizvođača automobila "otvaraju novo poglavlje u svom partnerstvu", objavile su kompanije.

Renault neće odmah prodati preostalih 28,4 posto udela u Nissanu, već će te deonice preneti na francuski fond koji je navodno "neutralizovao" glasačka prava za većinu odluka.

One će biti prodate kada to bude "komercijalno opravdano" za Renault, pri čemu će Nissan imati pravo prvenstvene ponude, navodi AFP.

Partnerstvo između Renaulta i Nissana je počelo 1999. godine kada je Renault spasio Nissan od bankrota. U alijansu se 2016. uključio i japanski Mitsubishi koji je takođe bio u problemima. Nissan je preuzeo 34 posto udela u ovoj kompaniji.

Odnosi u savezu su se pogoršali 2018. godine nakon hapšenja prvog čoveka Nissana Carlosa Ghosna pod optužbom za zloupotrebu sredstava kompanije, pranje novca i korupciju. Ghosn, koji je iz Japana pobegao u Liban, od početka postupka insistira da je žrtva zavere za sprečavanje bliže integracije proizvođača automobila.

Razgovori o promeni saveza su bili iza zatvorenih vrata, ali izvori su otkrili da se Nissan i Mitsubishi protive Renaultovom planu za partnerstvo s kineskim Geelyjem zbog zabrinutosti za zaštitu intelektualnog vlasništva.

Renault je najavio podelu poslovanja na kompaniju Ampere, posvećenu razvoju električnih automobila i pripadajuće infrastrukture, te posebnu kompaniju koja bi razvijala benzinska, dizelska i hibridna vozila u partnerstvu s markom Geely.

Analitičari su opisali obnavljanje partnerstva kao način izgradnje poverenja između dva proizvođača automobila, posebno nakon skandala s Ghosnom.

U današnjoj zajedničkoj izjavi naveli su da "utiru put obnovi i jačanju 24-godišnjeg partnerstva, stvaranju novog agilnog duha i iskorišćavanju pionirskih tehnologija sve tri članice saveza", prenosi AFP.

Seebiz.eu / Autoblog.rs

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Nissančitanja : 323Komentari