home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Zimska vožnja

Vožnja zimi na kratkim udaljenostima nije ekonomična jer tada automobil troši najviše goriva, odnosno motor se ne uspeva zagrejati. U proseku, pri temperaturi od minus 7 stepeni automobil troši do 12 posto više nego u proleće ili leti pri 25 stepeni.

Razloga za to je nekoliko: motoru je potrebno malo vremena da dođe na optimalnu temperaturu kad radi najefikasnije. Hladno vreme smanjuje pritisak u gumama, što može povećati otpor kotrljanja i potrošnju (proverite povremeno pritisak u gumama), navodi Revija HAK. Spoljašnji hladni vazduh je gušći od toplog pa rastu otpor u vožnji i potrošnja goriva.

U uslovima kad na putu ima snega i leda više je proklizavanja pogonskih točkova pa i tako raste potrošnja goriva. Sporija vožnja do 60 km/h takođe negativno utiče na konzumaciju goriva.

Pomoći će vam parkiranje u toplijim prostorima, poput garaža. Takođe, kad uključite automobil, krenite što pre s vožnjom, jer će se i motor pre ugrejati. Ne koristite funkcije za održavanje/odmagljivanje stakala i grejanje sedišta predugo.

Izvor: Revijahak.hr

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Opelčitanja : 426Komentari