home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
BMW fabrika

Nemački proizvođač automobila BMW planira da dugoročno zaposli oko 3.000 radnika u svojoj novoj fabrici za montažu baterija u gradu Straskirhenu u Donjoj Bavarskoj.

Kako pišu nemački mediji, nova fabrika BMW-a bi trebalo da bude izgrađena na površini od oko 60 hektara. Tamo će se proizvoditi do 330.000 visokonaponskih baterija godišnje za pogone proizvođača automobila u Minhenu i Regensburgu - navodi Fenix-magazin.

Od 2026. godine BMW namerava da proširi fabriku baterija za još 45 hektara u drugoj fazi izgradnje i tako udvostruči proizvodni kapacitet. U pogonu za montažu u početku će raditi oko 1.600 radnika, ali oko 70 posto njih će se preseliti u Straskirhen iz drugih BMW-ovih filijala.

Nakon proširenja fabrike, broj zaposlenih bi trebalo da se udvostruči do 2031. godine, piše Jutarnji.hr.

Plan takođe predviđa saobraćajno opterećenje na pomenutom području koje se može očekivati ​​kada se izgradi fabrika za montažu.

Navedeno je da će u fabriku dnevno dolaziti 310 kamiona. Nakon proširenja montažnog pogona očekuje se udvostručenje saobraćaja kamiona.

Inače, prosečna bruto godišnja plata (puno radno vreme) za poziciju montažera u BMW grupi iznosi 40.900 evra. Zavisno o iskustvu, stepenu obrazovanja, lokaciji i drugim faktorima, plata se može kretati između 26.400 evra i 64.700 evra.

Prosečna plata radnika na proizvodnoj traci u Nemačkoj iznosi 3.268 evra mesečno.

Na bazi 4423 izveštaja o platama, prosečna plata u BMW Grupi kreće se od 13.000 evra za poziciju “pripravnik” do 149.200 evra za poziciju “menadžer korporativnog razvoja”.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: Arhiva Autoblog.rs / BMWčitanja : 388Komentari