home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Porsche EV

Jedna od najvrednijih ''roba'', ne samo u automobilskoj industriji, ove godine beleži konstantan pad cena. Cene litijuma su pale za više od tri četvrtine u odnosu na prošlu godinu, a može se očekivati da će još da padaju. Dugoročno, niže cene bi mogle da se pozitivno odraze na niže cene električnih automobila.

Litijum je važan element u proizvodnji baterija za napajanje automobila, za potrebe elektronike široke potrošnje, hemikalija, stakla, ali i akumulatora. Ne zovu ga bez razloga belo zlato. S obzirom na globalnu tranziciju na elektromobilnost i obnovljive izvore energije, litijum je ključna sirovina za najmanje narednih nekoliko decenija. Uprkos sve većoj prodaji automobila bez emisija C02, ove godine ponuda je veća od potražnje. Međutim, cene automobila ne padaju. Štaviše one konstatno rastu, a evropski proizvođači pokušavaju to da kompenzuju s lansiranjem manjih i povoljnijih automobila.

Iako tržište baterijskih automobila beleži konstantan rast, očekuje se da će potražnja zahladiti u narednom periodu. Smanjuje se interesovanje kompanija i privatnih lica zbog smanjenja subvencija, ali i visokih kamata, što se već odražava na znatno niže narudžbine za narednu godinu. Istovremeno, zalihe litijuma će se povećati u 2024. godini.

Drugi najveći svetski proizvođač litijuma, kompanija SQM, već je najavio da bi pad potražnje za litijumom mogao da se nastavi tokom sledeće godine. Albemarle, najveća rudarska kompanija, upozorava da cene ovog alkalnog metala padaju toliko nisko da rudarenje nekim proizvođačima nije isplativo.

Dok je krajem prošlog novembra tona litijum karbonata koštala oko 74.000 evra, trenutno se može kupiti za otprilike 16.750 evra. U narednim godinama možemo očekivati značajno smanjenje cena električnih automobila, koji su i dalje za bar 30 posto skuplji od konkurenata s motorima s unutrašnjim sagorevanjem.

Međutim, treba dodati da niže cene litijuma uopšte ne moraju da se odraze na cene akumulatora. Proizvođače ovih komponenti, posebno u Evropi, guše visoke cene energije, a da ne pominjemo još uvek visoke troškove razvoja električnih automobila za kojima Evropa poprilično kasni.

Izvor: Klix.ba

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Ionityčitanja : 358Komentari