home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Porsche 911 postavio novi svetski rekord

6.734 metara nadmorske visine – niti jedan automobil nikada nije išao više – 2. decembra 2023. trostruki šampion Le Mana Romain Dumas je postavio novi svetski rekord na vrhu zapadnog grebena vulkana Ojos del Salado u Čileu, upravljajući značajno modifikovanim Porscheom 911 Carrera 4S koji je pokretan sintetičnim gorivom eFuel.

Podršku mu je pružio međunarodni tim sastavljen od članova iz Čilea, Francuske, Nemačke, Sjedinjenih Država, Kanade i Švajcarske. Projekat je označio povratak automobila i tima na vulkan Ojos del Salado, koji su posetili 2022. i upravo premašili 6000 metara na istraživačkoj vožnji. Prethodni rekord, postavljen 2020. godine, iznosio je 6694 metra.

Porsche 911 postavio novi svetski rekord

U obaranju rekorda su učestvovala dva modifikovana modela Porsche 911 Carrera 4S pod nadimcima ‘Doris’ i ‘Edith’. Automobil koji ruši rekorde je razvio RD Limited u saradnji s Porscheom. Sam rekord Dumas je postigao u lakšoj i agilnijoj varijanti ‘Edith’. Izuzetno sposobna za terensku vožnju bazira se na modelu 911 Carrera 4S. Ima 6-cilindarski bokser motor 3.0 sa 443 KS, u paru sa 7-stepenim ručnim menjačem.

Dva automobila su bila opremljena sedištima od ugljeničkih vlakana i pojasevima u pet tačaka. Rastojanje od tla je povećano na 350 mm, a automobili su bili opremljeni posebnom laganom, ali izuzetno čvrstom zaštitom podvozja od aramidnih vlakana.

Oba automobila su u potpunosti radila na sintetičnom gorivu iz obnovljivih izvora HIF eFuel – stvorenom u Čileu – tokom njihovog vremena na vulkanu.

Izvor: Autoportal.hr

Foto i video: Porschečitanja : 458Komentari