home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Detroit pokreće prvo bežično punjenje u SAD-u

Detroit pokreće tehnologiju koja bi mogla da puni električna vozila dok su u pokretu ili dok su parkirana preko ugrađenih indukcionih namotaja.

Ako može telefon da se puni bežično, zašto ne bi moglo električno vozilo. U Detroitu se pokreće prvi bežični sistem punjenja. Reč je o pilot projektu koji obuhvata četiri milje ulice na kojima je moguće bežično punjenje električnih vozila. Projekat je zajednički poduhvat kompanije za punjenje vozila Electreon, grada Detroita i Odeljenja za saobraćaj Mičigena.

Electreon ima sedište u Izrelu i član je kompanije Nevlab, konglomerata tehnoloških kompanija, investitora i vladinih agencija sa sedištem u Detroitu posvećenih mobilnosti i energetici. Eksperimentalni put za punjenje prolazi pored zgrade Nevlaba.

Sistem koristi zavojnice za induktivno punjenje koje su ugrađene u asfalt. Kada EV opremljen odgovarajućim prijemnikom vozi ili parkira preko namotaja, električna energija se prenosi bežično kroz magnetno polje na bateriju. Electreon je izjavio da je put bezbedan za vozače, pešake i životinje kao i da nema nikakvog uticaja na konvencionalna vozila. Zavojnice se aktiviraju samo kada odobreni prijemnik pređe preko njih, tako da se struja šalje samo po potrebi i vozilima kojima je potrebna.

Electreon radi na poslovnom modelu „punjenje kao usluga“ tako da se nagađa da bi prijemnik vozila na neki način komunicirao sa ugrađenim softverom u oblaku na osnovu kojeg bi se utvrdilo koliko vozač duguje za struju. Takođe nije još uvek poznato da li je „odobreni prijemnik“ dostupan samo za Electreon ili postoje i druge tehnologije koje bi mogle da imaju licencu za punjenje.

Očekuje se da će ostatak radova na putu biti gotov krajem godine a da ispitivanja počinju 2024. godine.

Izvor: PCpress.rs / Driving.cačitanja : 256Komentari