home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Renault Zoe

Uprkos naporima da se podstakne prodaja električnih automobila u Evropi, rast još nije očigledan. Brojni vozači još uvek oklevaju da pređu na elektromobilnost, a razlozi za to su slični onima koji utiču na vrednost polovnih vozila.

Evropska unija je postavila stroga ograničenja za smanjenje zagađenja u saobraćaju, najavljujući 2035. kao godinu prekretnice. Međutim, do tada je još puno posla. Iako sve više vozača pokazuje interes za električne automobile, trenutno samo mali procenat tržišta napušta konvencionalna goriva. Razlozi za ovaj oprez su mnogobrojni, uključujući nedovoljnu infrastrukturu punjenja i brze promene tehnologija. Nedavna studija takođe ističe pitanje deprecijacije, navodi Jutarnji.hr.

Prilikom kupovine novog vozila, vozači moraju da uzmu u obzir mnoge faktore, osim estetike i cene. Kvalitet, marka, troškovi održavanja i vrednost nakon nekoliko godina su ključni elementi ove jednačine.

Istraživanje GANVAM-a pokazuje da električna vozila gube vrednost brže od vozila s unutrašnjim sagorevanjem. Tri godine nakon registracije, gube čak 47,1 posto svoje početne vrednosti, što je doprinelo nestabilnosti na tržištu.

Visoka početna cena i brza evolucija tehnologije dodatno smanjuju vrednost električnih vozila. Tradicionalna vozila s motorima na benzin ili dizel pokazuju procente deprecijacije od oko 33 posto i 29 posto.

Međutim, važno je napomenuti da su ovi motori već etablirani i trpe minimalne promene tokom vremena, suprotno električnim vozilima koja stalno unapređuju tehnologiju. Iako su prisutna na tržištu već nekoliko godina, električna vozila još uvek nailaze na skepticizam među vozačima.

U proteklim godinama, tehnologija električne mobilnosti je doživela značajne promene, uključujući duže trajanje baterija i optimizovane procese punjenja. Međutim, ovaj brzi napredak takođe znači da su današnji modeli brzo zastareli.

Nema naznaka da će se ovaj trend tehnološke nestabilnosti uskoro zaustaviti. Proizvođači rade na novim tehnologijama koje će doneti naprednije automobile s većom autonomijom i nižim troškovima.

Kada se analizira deprecijacija električnih automobila, visoka početna cena ima negativan uticaj, što znači da su električni automobili i dalje skupi i brzo gube na vrednosti. Mnogi čekaju da se cene izjednače, iako su neki modeli već dostigli taj nivo, još uvek smo daleko od potpune mainstream prihvaćenosti električnih vozila.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Renault



čitanja : 300



Komentari