home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Citroen e-C4 X

Citroen je organizovao veoma zanimljiv test. Naime, vodeći se saznanjem da je sposobnost mirnog preduzimanja dugih putovanja jedna od glavnih prepreka usvajanju električnih modela, odlučili su da naprave jednostavan test.

Odlučili su da saznaju koliko je električnom automobilu potrebno da pređe udaljenost od 1000 km, ali uzimajući u obzir sve kriterijume: kapacitet baterije, potrošnju energije, odnosno brzinu punjenja. Delom su se vodili i činjenicom da su ih brojni proizvođači električnih automobila, kako bi povećali domet svojih vozila, opremili težim i skupljim baterijama koje troše više energije.

Kako prenosi Index.hr, Citroen je sarađivao s UTAC-om, globalno priznatom grupom na polju automobilskih testova, validacija i sertifikacija. Pitanje koje im je postavljeno bilo je jednostavno: koliko vremena je potrebno da se pređe 1000 km električnim vozilom, tačnije e-C4 X?

To je pitanje s kojim se kupac suočava kad pogleda specifikacije: veličina baterije, sertifikovani domet, težina, brzina punjenja itd., a bez potpunog razumevanja kako se to sprovodi u korišćenje u stvarnom svetu.

Kako bi obezbedio referentne tačke, UTAC je dobio zadatak da sprovede test pod strogo sličnim uslovima gde su u poređenju bila veoma slična konkurentska vozila: Renault Mégane E-Tech, Volkswagen ID.3 i MG 4. Mesto testiranja je bila staza Circuit de Mortefontaine, 50-ak kilometara udaljena od Pariza, što znači da u jednačinu nisu ulazili uslovi na saobraćajnicama.

I konačno, Citroen e-C4 X se pokazao kao najbrži u realizovanju 1000 km s ukupnim vremenom, uključujući punjenje, od 11 sati i 57 minuta. Njegovim konkurentima je za istu udaljenost bilo potrebno između 14 i 67 minuta više. Rezultati su, dakle, uslovljeni nižom potrošnjom energije i optimizovanim vremenima punjenja.

Citroen e-C4 X

S obzirom na to da je test organizovao i finansirao Citroen, naravno da ne možemo biti u potpunosti sigurni u objektivnost kriterijuma, zato nećemo ni otkrivati poredak, ali je veoma pohvalno videti da se u "svakodnevni" jezik prevode širokoj javnosti vrlo teško shvatljivi pojmovi vezani za električna vozila.

Izvor: Index.hr

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Citroenčitanja : 4174Komentari