home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Ako se ovaj patent pokaže kao praktičan i isplativ, mogli bismo biti svedoci revolucije na polju izgradnje saobraćajnica!

Da li je moguće da bismo u skorijoj budućnosti, mogli gotovo da zaboravimo na vlažne kolovoze, i gde bi akvaplaning bio davna prošlost..!? Ako se ovaj patent, pod imenom Topmix Permeable, u vlasništvu francuske kompanije Lafarge, pokaže kao praktičan i isplativ, definitivno bismo mogli biti svedoci revolucije na polju čvrstih podloga, pre svega betonskih, kao što je ova, ali i asfaltnih koje se koriste za puteve.

Da bi demonstrirali sposobnost upijanja, iz cisterne je ispušteno 4000 litara vode u roku od jednog minuta, koja je gotovo trenutno nestajala sa površine Topmix betona. Za sada nije navedeno da li se ovako upijena voda, na neki poseban način „drenira“ ispod površine ili se dopušta da „propadne“ skroz do tla, odnosno zemlje… U svakom slučaju, veoma interesantno i praktično rešenje!

Izvor: Topspeed.telegraf.rs / Tarmac / Youtubečitanja : 1010Komentari

Ovo ko rešetka.
Hoće li ispod ta zemlja toliko natopljena da uzorukuje ulegnuća, kolotrage.
Ipak treba čvrsta podloga.

Autor MB 30 Sep 2015, 20:50

Za ovo treba drenaza ispod i odlicna kanalizacije ili neki odvod gde ce sva ta voda otici ili ce doci do klizista zemlje usled tolike vode ispod.
Ovo je malo je reci skupa investicija

Autor NemanjaBB 30 Sep 2015, 21:12