home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Ljudi koji se voze automobilima napravljenim pre 2000. godine imaju dva puta veću šansu da poginu u sudaru, ocenila je nakon brojnih ispitivanja međunarodna agencija za bezbednost saobraćaja ANCAP.

Na četvrtoj konferenciji UN za bezbednost saobraćaja, australijska i novozelandska agencija (Australasian New Car Assessment Program) ANCAP izvela je ogled tokom kojeg je inscenirala čeoni sudar, pri brzini od 65 kilometara na čas, dve „tojote korole“. Jedna je bila iz 1998. (siva na snimku), dok je druga model iz 2015. godine. Razlika u bezbednosti je prosto neverovatna.

„Korola“ (za australijsko tržište) iz 1998. godine, koja usput nema vazdušne jastuke, pretrpela je „katastrofalna strukturna oštećenja“ i nije dobila nijednu zvezdicu za bezbednost, zahvaljujući ukupnoj oceni od 0,4 od 16 poena. Senzori na lutkama unutar vozila pokazali su ozbiljne povrede glave, grudi i nogu.

Novija „korola“ (iz 2015. godine) dobila je 12,93 od 16 bodova i pet zvezdica za bezbednost, a senzori na lutkama su pokazali da bi svi njeni putnici prošli sa manjim ozledama. Vazdušni jastuci i struktura vozila (konstruisana tako da apsorbuje silinu udara) bili su ključni u očuvanju bezbednosti.

ANCAP je saopštio i neke podatke koji podržavaju rezultate. Automobili napravljeni pre 2000. godine, koji na Novom Zelandu čine 40 odsto svih vozila na putevima, uključeni su u 57 odsto smrtnih slučajeva. S druge strane, automobili napravljeni između 2010. i 2015. godine, koji čine 17 odsto vozila na drumovima, uključeni su u deset odsto nesreća sa smrtnim ishodima.

Izvor: Rts.rsčitanja : 1023Komentari