home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mitsubishi L200 test

Da, na nekim tržištima proizvođači i dalje prodaju automobile bez sigurnosne opreme koja je standard u Evropi i ostatku razvijenog sveta.

Na tzv. tržištima u razvoju, gde je cena automobila presudan faktor na tržištu, a zakon blagonaklon prema pasivnoj i aktivnoj bezbednosti automobila, proizvođači neretko nude starije generacije svojih modela, odnosno već amortizovane projekte. A pritom se ne libe da izbace "suvišnu opremu", poput recimo vazdušnih jastuka. Budući da zakon to i ne traži, oni nisu u prekršaju, piše Index.hr.

Jedan takav je (opet) dospeo u ruke Latin NCAP-a, koji je odlučio da sprovede klasični crash test. Radi se o robusnom kamionetu, Mitsubishiju L200 koji možemo videti i na našim putevima. Ali uz jednu važnu razliku. Odnosno sedam, jer toliko vazdušnih jastuka nedostaje.

"Veliko je razočaranje za Latin NCAP i latinskoameričke potrošače i postavlja pitanje etičnosti proizvođača automobila. L200 na tržištima poput evropskog ima 7 vazdušnih jastuka i ESC u standardnoj opremi uz ostalu bezbednosnu opremu“, kaže prvi čovek Latin NCAP-a Alejandro Furas.

Pritom se naglašava još jedna činjenica, a to je da prodavci često navode da "vazduušni jastuci nisu potrebni jer je konstrukcija robusna". Mitsubishi je reagovao i obećao da će od februara iduće godine povećati bezbednosnu opremu. Do tada vlasnicima i potencijalnim kupcima preostaje da pogledaju video u nastavku i pripaze.

Izvor: Index.hr

Screenshot: YouTubečitanja : 397Komentari