home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Tesla Autopilot

Jedna od najvećih briga u pogledu modernih vozila je mogućnost da budu hakirana. Za razliku od vozila od pre nešto više od decenije, najnoviji automobili i kamioni brzo postaju kompjuteri na četiri točka, a Tesla je jedan od glavnih primera.

Nova studija koju su sproveli hakeri u McAfee Advanced Threat Research otkriva zabrinjavajuće stvari. Ovi hakeri su uspeli da prevare prvu generaciju Teslinih automobila s autopilotom da ubrzavaju od 56 km/h do 136 km/h, piše Car Buzz.

To su učinili tako što su prevarili sistem mobilnih kamera Mobile EyeQ3 radeći nešto jako jednostavno. Promenili su saobraćajni znak za ograničenje brzine uz pomoć malo lepljive trake. Kamera je registrovala znak kao 85 milja na sat (136 km/h), a ne kao 35 (56 km/h). Posebna vozila koja su testirali, Tesla Model S i Tesla Model X iz 2016. godine, odmah su povećala brzinu za 80 km/h.

"Krajnji zaključak je da smo uspeli postići prvobitni cilj. Uz sitne modifikacije znaka za ograničenje brzine uz pomoć nalepnice, bili smo u mogućnosti da izazovemo ciljanu pogrešnu klasifikaciju Mobileye kamere na Tesli i iskoristimo to da navedemo vozilo da autonomno ubrzava do 136 km/h čitajući znak na kome piše 56 km/h", navedeno je na blogu laboratorije za kibernetičku bezbenost.

"Iz bezbednosnih razloga video demonstracija pokazuje da brzina počinje da raste i TACC (Traffic-Aware Cruise Control) sistem ubrzava prema 136 km/h, ali s obzirom na naše uslove testiranja, aktiviramo kočnice pre nego što dostigne ciljanu brzinu. Treba napomenuti da je ovo naizgled jedino moguće pri prvoj primeni TACC-a, kada vozač dva puta klikne tipku aktivirajući TACC. Ako sistem pogrešno registruje brzinu, autopilot se angažuje 100% vremena.

McAfee je takođe potvrdio da je saopštio svoja otkrića i Tesli i Mobileyeu prošle godine. I jedni i dugi su "pokazali zanimanje i bili su zahvalni za istraživanje, ali nisu objavili planove za rešavanje problema na postojećoj platformi."

"Pametna" tehnologija i se dalje primenjuje, a ne uzimaju se u obzir čak i najjednostavnije stvari, koje mogu dovesti do katastrofalnih posledica.

Izvor: Klix.ba / Car Buzz

Foto: Screenshot / YouTubečitanja : 392Komentari