home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Scania i Golf

Scania je objavila video koji se bavi proučavanjem bezbednosti električnih baterija

U fazi elektrifikacije velike baterije bi se na kamione postavljale na najzgodnije mesto, a to je u pod uz bok vozila. Međutim, to su mesta koja su itekako izložena udarima pa švedski proizvođač pre komercijalizacije mora da proveri njihovu bezbednost, piše Index.hr.

A to je odlučio da proveri žrtvovanjem novog Golfa koji se bukvalno zaleteo u bok kamiona i udario frontalno u veliki set baterija. Kao što se i očekivalo, udarac automobila je kudikamo drugačiji od udarca izvedenog fiksnom barijerom. Opterećenje na konstrukciju je čak i veće pa proizvođači preferiraju testove koji su sličniji stvarnim sudarima.

To je posebno važno na konstrukcijama gde su baterije postavljene na mesto nekadašnjih rezervoara goriva pa su samim tim izloženi mehaničkim naprezanjima u daleko većoj meri nego što su to baterije zaštićene u podu automobila. Scania koristi uljno hlađeni elektromotorni pogon od oko 400 KS koji se napaja velikim setom baterija kapaciteta do 300 kWh. U tom slučaju Scania garantuje domet pod punim opterećenjem od 250 km.

Izvor: Index.hr

Foto: Scaniačitanja : 12985Komentari