home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Ako ste gledali Transformerse ovo vas neće iznenaditi, osim možda činjenice da bi moglo da ima aplikaciju u stvarnom životu ili na nekoj drugoj planeti. Novi dizajn točkova koristi ono što se naziva origami uzorkom kako bi menjao oblike. Origami točkovi poput ovoga nisu baš novi, ali raniji dizajni nisu najbolje podnosili opterećenja tokom procesa prelaza.

Kako piše Revija HAK, novi točak može da nosi više 1020 kg čak i kada menja oblik. Origami dizajn novog točka koristi fleksibilne membrane koje se pomeraju. Novi koncept nudi fleksibilnost i mekoću, što mu omogućava da apsorbuje udarce i izobličenja iz nepravilnog oblika tla – slično uobičajenim gumenim gumama. Uz to, gazni sloj pomaže mu da se kotrlja po različitim terenima.

U zavisnosti od terena menja se debljina točka, a pretpostavlja se da bi prva aplikacija trebalo da bude na roverima koji će na Mars ili Mesec. Ako bi budući rover koristio točkove poput ovih, mogao bi čak da se produži vek trajanja ovih svemirskih vozila jer bi kvalitetnije apsorbovali nesavršenosti okoline.

Naučno-istraživački tim koji stoji iza novog koncepta modularnih točkova uključuje Nacionalni univerzitet u Seulu, univerzitet Harvard i Hankook Tire and Technology Co., koji su zajednički priznali da novi prototip točka za sada nema veći komercijalni potencijal. Međutim, tim smatra da se njegova privlačnost na tržištu može poboljšati integrisanjem prototipa s konvencionalnim postupkom proizvodnje gumenih guma.

Izvor: Revijahak.hrčitanja : 403Komentari