home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Lada Vesta

Neki im predviđaju kolaps autoindustrije i raspad sistema, pa se mnogi pitaju da li će Moskva izgledati poput Havane, bar kad je vozni park u pitanju.

Po svemu sudeći neće, kažu najnovija predviđanja. Osim što Rusija poseduje vlastite resurse u proizvodnji automobila, sve je izglednije da će u narednim nedelja doći do konsolidacije domaće proizvodnje. Međutim, odlazak velikih globalnih igrača već sada pokazuje značajne posledice.

Pad proizvodnje do 97 posto!

Tako su poslednji zvanični podaci bili oni za maj prema kojima je proizvodnja putničkih automobila u maju pala za 96.7% u odnosu na isti mesec prošle godine. Proizvedeno je samo 3.700 automobila. Podsetimo, u Rusiji se još u februaru proizvelo 108.000 automobila, a onda je martu kao direktna posledica uvođenja sankcija proizvodnja pala na 40.800 primeraka, navodi Index.hr.

Tokom jula Avtovaz je kao najveći domaći proizvođač objavio da je pokrenuo proizvodnju još jednog modela (Niva), a očekuje se da će uskoro biti otvorene dodatne linije.

Rusija je u prvih pet meseci proizvela 268.000 automobila, što je pad od 56.4 posto u odnosu na isti period 2021. Zanimljiv je podatak da je proizvodnja kamiona u istom periodu pala tek 12 posto. Podsetimo, ruska autoindustrija zapošljava oko 300.000 radnika, ali od nje živi i još oko tri miliona kooperanata.

Blagi oporavak je izgledan

Prema projekcijama Trust Technologies prodaja novih putničkih automobila će u 2022. godini pasti za 28%. Naravno, u zavisnosti od makroekonomske situaciji sve se može drastično promeniti.

Tako pesimistički scenario s dodatno pojačanim sankcijama, globalno lošijom makroekonomskom situacijom, masovnim egzodusom stranih firmi i smanjenim uvozom ukupni pad, uključujući laka dostavna vozila, mogao bi da dostigne 50%.

Prognoze za 2022. godinu kažu da će prodaja u Rusiji uključivati 227.000 automobila od ruskih marki, 688.000 stranih automobila sklopljenih u Rusiji, te samo 175.000 automobila pristiglih iz uvoza.

Prošle godine u Rusiji je prodato nešto više od 1.5 miliona novih vozila.

Izvor: Index.hr

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Ladačitanja : 664Komentari