home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Volkswagen ID Buzz

Električni Volkswagen ID Buzz je jedan od automobila koji su dobili pet zvezdica na najnovijem Euro NCAP testu, u poslednjoj rundi testiranja ove organizacije pre nego što sledeće godine na snagu stupe novi propisi.

ID Buzz je postigao 92% bodova za zaštitu odraslih putnika, 87% za decu i 90% za bezbednosnu pomoć, sa 60% za ugrožene učesnike u saobraćaju.

ID Buzzu je ukupno parirao Lucid Air, koji je takođe dobio pet zvezdica. Električni sedan velike snage proizveden u Sjedinjenim Državama je postigao 90% za odrasle osobe, 91% za decu, 78% za ugrožene učesnike u saobraćaju i 85% za svoje bezbednosne sisteme pomoći.

Električni MG 4 je pojačao svoju privlačnost sa pet zvezdica, postigavši 83% za zaštitu odraslih, 80% za decu, 75% za ugrožene učesnike u saobraćaju i 78% za bezbednosnu pomoć.

Land Rover Discovery Sport je postigao 84% za odrasle putnike, 89% za decu i 85% za bezbednosnu pomoć. SUV je takođe postigao 71% za ugrožene učesnike u saobraćaju.

Mehanički identični Volkswagen Amarok i Ford Ranger su postigli 84% za odrasle, 90% za decu, 74% za ugrožene učesnike u saobraćaju i 84% za bezbednosnu pomoć.

Ostali premium SUV-ovi, kao što su novi Lekus RX i Mercedes GLC, takođe su dobili maksimalnu ocenu od pet zvezdica.

Bio je to još jedan uspešan mesec Euro NCAP rezultata za kineske modele, sa Chery Omoda 5 i Maxus MIFA 9 koji su postigli dobre rezultate u svim segmentima i osvojili pet zvezdica. Dva automobila, koja će se prodavati u Evropi, pridružuju se modelima Nio ET7, Smart #1 i Wey Coffee 02, koji su u prethodnom krugu testiranja dobili pet zvezdica.

Ford Puma i Volkswagen Touran su postigli četiri od pet zvezdica izgubivši savršen rezultat zbog „izazova u zaštiti odraslih putnika.“

Peugeot 408 i Citroen C4 X su takođe ocenjeni sa četiri zvezdice.

Propisi NCAP-a biće pooštreni sledeće godine i EuroNCAP će izvršiti veći pritisak na proizvođače automobila da razmotre druge učesnike u saobraćaju. Promene uključuju protokole autonomnog kočenja u slučaju nužde za motocikle i nove scenarije pasivne bezbednosti za pešake i bicikliste.

Generalni sekretar Euro NCAP-a Michiel van Ratingen navodi: „2022. je bila jedna od najprometnijih godina Euro NCAP-a ikada i videli smo mnogo novih proizvođača automobila i novih tehnologija. Jasno je da evropski potrošači i dalje zahtevaju najviši nivo bezbednosti i da proizvođači automobila smatraju da je dobar rejting u Euro NCAP-u ključan za uspeh. „Dvadeset pet godina otkako je prvi put startovao, Euro NCAP i dalje pokreće sve viši nivo bezbednosti, a naši protokoli za 2023. doneće uzbudljive, teške nove izazove automobilskoj industriji.

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 371Komentari