home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Turisti iz Srbije su oduvek voleli putovanje kolima na more. Davnih godina kada mobilni telefoni nisu ni postojali, a auto-putevi bili retki, scenario je bio jednostavan: Porodica pakuje stvari u nekoliko godina staru Zastavu 101 sa Fadipovim pak – tregerom na krovu i priprema se za putovanje na jugoslovensko ili grčko primorje. Od stvari se nosilo sve što je potrebno za najmanje 15 dana, jer tada niko nije ni pomišljao na kraće aranžmane.

Tako se u kolima mogla naći oprema za kampovanje, plinski rešo sa malom butan – bocom, jaja – najčešće tvrdo kuvana, druge česte namirnice, posuđe raznih vrsta, escajg, najmanje dva termosa, kompletna oprema za plažu, alat, rezervni delovi i još mnogo toga. Zavesice zadnjih točkova su tada stizale do asfalta, za šta su vozači pravili specijalne podizače od tankih lanaca koje su povlačile  zavesice prema braniku, i kretalo se na put najčešće noću i bez nervoze.  Oni malo imućniji su bez razmišljanja navučnu kuku tako natovarenog Stojadina kačili kamp prikolicu ili neku vrstu čamca, a retko sa spojlerom na krovu koji bi povećao aerodinamičnost prikolice. Niko nije dovodio u sumnju da li će Stojadin izdržati put, i malo ljudi je ostalo razočarano.

Kada bi Vam neko postavio pitanje: da li biste sada išli na more Stojadinom iz 2008 – poslednje serije, sa daleko manjim opterećenjem auta i međunarodnim članstvom pomoći na putu AMSSa koje Vam obezbeđuje da nikada nećete ostati sami u slučaju nezgode? Vaš odgovor bi u prvom trenutku sigurno bio negativan.

Verovatno smatrate da na primer u Grčkoj ni nemožete naći delove za Zastavu 101, ali ni turiste koji su se Stojadinom dovezli. Odmah ćete biti iznenađeni podatkom da u malom mestu Stavros, u samom centru, postoje čak dve prodavnice sa natpisom ’’Auto-delovi Fiat, Zastava, Lada’’. Sedinom jula na parkinzima uskog centra grada bio je parkiran veliki broj vozila iz starog programa Zastave. Među njima i dve Zastave 101 iz 2008. Naš sunarodnik iz Zrenjanina, koji nije član Zastava 101 kluba, imao je samo reči hvale za Stojadina kojim je bez ikakvih problema dovezao svoju porodicu na letovanje.

Od početka turističke sezone, članovi Zastava 101 kluba (www.zastava101.serbianforum.info), u zavisnosti od svojih mogućnosti, putuju na razna odredišta, kako po Srbiji, tako i do Crnogorskog, Hrvatskog i Grčkog primorja. Iako prelaze veliki broj kilometara i trpe opterećenje, njihovi automobili su ih dovezli tamo gde su pošli, a utisci se beleže i razmenjuju. Pa je genralni zaključak da, iako starijih generacija, tehnički ispravni i redovno održavani Stojaini i dalje troše u proseku 7.5 litara benzina pri mešovitoj i oštrijoj vožnji do 110 km/h, dok prilikom krstarenja auto-putem pri istoj brzini, potrošnja opada na 6.8 l/100km. Prosek potrošnje TNGa 8.5 l/100km. Za one nestrpljive, koji su se našli na putu bez ograničenja brzine, možete slobodno voziti sa pedalom gasa do poda, motor neće zatajiti, ali tada maksimalna potrošnja prelaskom 6000 obrtaja motora (preko 140 km/h) prelazi 12 litara benzina na 100 kilometara.

Najbolji prikaz ponašanja Zastave 101 na putu za Crnogorsko primorije je dao Ivan Živkov iz Beograda koji svake godine putuje svojom Zastavom 101 Confort iz 1982. Sa standardnim 1116 motorom, 4-1 starim tipom izdvne grane, jednogrlim karburatorom IPM difuzora 22, gumama Tigar Sigura 145/13, četvorobrzinskim menjačem prenosnog odnosa 13/53, posle višegodišnjih provera računanja proseka njegov Stojadin troši 7 litara benzina kada se oštrije vozi Ibarskom magistralom, ali pri krstarenju od 60km/h prosek se smanjuje na nezamislivih 5 l/100km. Na auto-putu pri krstarenju od 90 km/h potrošnja je oko 6 l/100km. Kao i većina ljubitelja, ponosni vozač tvrdi da mu je vožnja Zastavom 101 do mora zanimljivija od samog boravka na letovanju. Na pitanje koja je tajna dobre forme Stojadina starog 31 godinu, usledio je odgovor: ključ niske protošnje njegovog Stojadina je laka noga na gasu, bez naglih ubrzanja, ali kao najvažnije izdvaja redovno održavanje korišćenjem kvalitetnih maziva i redovnu kontrolu stanja i podešenosti karburatora, u ovom slučaju, u auto-servisu ’’Soleks’’ u bloku 19A na Novom Beogradu.

Ukoliko Vas je ovaj članak ohrabrio da pođete na put svojim Stojadinom, preporučeno je da u gepeku imate sledeće delove – koji su specifični i koji se teže mogu kupiti u Grčkoj i Hrvatskoj, a kod nas su izuzetno jeftini i dostupni: Kaiševi motora, igličasti ventil karburatora, razvodna kapa, razvodna ruka, pumpa za gorivo sa rezervnim izolatorom i dihtunzima, sajlu kvačila. Pomenuti delovi nisu univerzalni za sve generacije Zastave 101 pa prilikom kupovine imajte kod sebe saobraćajnu dozvolu kako bi prodavac mogao videti pravi model i godište.

Ukoliko ste nesigurni u svoje rasuđivanje i želite stručnu potvrdu spremnosti vašeg vozila, posetite tehnički pregled AMSS-a, gde možete zatražiti stručno mišljenje, ali i pribaviti međunarodnu vozačku dozvolu, zeleni karton, međunarodno ovlašćenje za upravljanje vozilom, sve vrste putnih osiguranja, kao i međunarodno članstvo pomoći na putu.

Novica Marković –  Zastava 101 Klub

Foto: Ivan Živkovčitanja : 9305Komentari

" posle višegodišnjih provera računanja proseka njegov Stojadin troši 7 litara benzina kada se oštrije vozi Ibarskom magistralom, ali pri krstarenju od 60km/h prosek se smanjuje na nezamislivih 5 l/100km. Na auto-putu pri krstarenju od 90 km/h potrošnja je oko 6 l/100km."
Meni W212 220 cdi troši 5l na otvorenom, kao i na autoputu pri konstantnoj brzini od 120kmh.

Autor Pit 26 Jul 2013, 21:20

onda ispada da je Merdža bolja od Stojadina

Autor gagiNBG 26 Jul 2013, 21:38

Hahaha. "Lečka" je teža i jača, ali manje troši.

Autor Pit 26 Jul 2013, 22:03

Mečka je mečka. Bolja je i od stojadina.

Autor ZLA831AB 26 Jul 2013, 22:16

ove kanturine treba izbaciti iz saobracajo, to se masine koje krstare 60km/h i stvaraju guzve vece nego kamioni. Kamiona smetaju kada treba da ih obidju. Dobre su mozda bile pre 30god.kada je bilo drugacije vreme, putevi,automobili...sada samo smetaju i ugrozavaju saobracaj...

Autor nesa 26 Jul 2013, 23:35

s ovim na more? koje more ?, grcko? , njima nije ni docega pa ne bi ni primjetili ovo smijuriju , prije pjeske il bickiklom nego everlasting kantom za smece.

Autor heha 26 Jul 2013, 23:36

Jugo je Jugo :)

https://autoblog.rs/blog/auto/kolumna-milosa-vasina/2013/03/07/ko-je-kriv-jugo-ili-mi

Autor Firestarter 27 Jul 2013, 01:15

Ovo ne lici na Zastavin znak na resetki hladnjaka...

Autor milan 27 Jul 2013, 10:20

@milan
to je Stojadin za egipatsko trziste:

http://en.wikipedia.org/wiki/Nasr_(car_company)

Autor carobnjak 27 Jul 2013, 10:28

P.S. ovde se bolje vidi:

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Nasr_logo.png

Autor carobnjak 27 Jul 2013, 10:31

Sta 101, ma bre Fica do Trsta i nazad, 4 osobe i koferi na krovnom nosacu

Autor Trash 27 Jul 2013, 11:09

Divne slike, ulepšale mi dan. Hvala.

Autor CaMIRO 27 Jul 2013, 19:54

Do pre deset godina zastave su vam bile ok,čim su pale cene stranih vozila,odmah vam je zastava pokretni kontejner. Zadnje pare izvlačite roditeljima iz kuće da bi ste kupili nekog stranca 13 godina starog,pa kad crkne nešto - jaoj šta ću sad. Ja imam 30 godina,od kad znam za sebe moja porodica vozi stojadina. Ja sam 2010 u Budvu išao sa njim bez problema,samo redovno održavanje koje iziskuje smešne pare. Pre bih sa njim sad smeo da krenem negde nego sa nekim francuzom koga ću platiti 2000e i da strepim šta je ispod haube. Moja teorija je sledeća - AKO NEMAŠ BAR 3500e,BOLJE DA VOZIŠ SIGURNOG STOJADINA NEGO MAČKU U DŽAKU!!!

Autor Dušan 21 Mar 2015, 11:52