home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Legendarni osnivač Playboya Hugh Hefner umro je prošle nedelje u svojoj 91. godini života. I dok ga svi pamte kao velikog zavodnika i osobu koja je celi život bila okružena lepoticama, mnogi ne znaju da je inspiraciju za ime časopisa dobio od jednog zaposlenog kod malopoznatog proizvođača automobila.

Naime, 1947. godine je u gradu Bafalu u saveznoj državi Njujork osnovana kompanija "Playboy Automobile". Mali proizvođač automobila je svoje modele proizvodio do 1951. godine, kada su morali da stave "ključ u bravu".

Ukupno je proizvedeno 97 primeraka od kojih je najpoznatiji bio model Continental koji je ispod poklopca motora krio četvorocilindraš snage 40KS, dok je maksimalna brzina iznosila tek 121 km/h.

Popularni magazin Playboy osnovan je dve godine kasnije, 1953. godine. Ime za časopis je navodno došlo upravo od bivšeg zaposlenog u kompaniji "Playboy Automobile" koji je prijatelju svog sina koji je smišljao naziv za svoj časopis predložio upravo naziv Playboy. Taj prijatelj bio je, pogađate - Hugh Hefner koji je predlog i prihvatio.

Časopis je za ciljano tržište imao mušku publiku i bio je prvi takvog tipa. Osim zavodljivih lepotica, sastavni deo Playboya bili su i automobili. Tako je od 1953. godine jednom godišnje organizovao "Playmate of the Year", svojevrsni izbor lepote među Playbojevim zečicama u kome se birala pobednica, a od 1964. godine sve pobednice bi za nagradu dobile ključeve automobila. Prva srećnica bila je Donna Michelle koja je za nagradu dobila roze Ford Mustang sa V8 motorom iz 1964. godine. Neki od zanimljivih automobila koji su tokom godina podeljeni pobednicama bili su Shelby Series 1 iz 1998. godine, roze Volvo P1800 (1973. godine), Playmouth Baracuda iz 1967. godine, Eagle Talon iz 1995. godine, a možda najneobičniji automobil je Pontiac Fiero na koji je postavljen "body-kit" Lamborghini Countacha.

Prošlogodišnja pobednica Eugena Washington kući se odvezla u osvojenom Fiatu 124 Spider. Dakle, časopis Playboy i automobili imaju značajan broj dodirnih tačaka, od same insipiracije za ime pa do takmičenja u kome su lepotice osvajale impresivne automobile. Uz to, Hugh Hefner je i sam bio ljubitelj dobrih automobila, pa je tako viđen za upravljačem Mercedesa 600 Pullman iz 1969. godine, u kolekciji je imao i legendardni Mercedes 300 SL, dok je za svakodnevne vožnje koristio Maserati Ghibli...

Izvor: Jutarnji.hr/autoklubčitanja : 316Komentari