home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Novinari nemačkog lista Bild uporedili su najskuplji krosover na svetu sa običnom ruskom „Nivom” i došli do neobičnog zaključka.

Novinari nemačkog lista Bild napravili su neverovatno poređenje kako bi malo zabavili svoje čitaoce. Uporedili su dva potpuno različita automobila sa sličnim nazivima – Bentley Bentayga i Lada Taiga (pod tim nazivom se u Nemačkoj prodaje stara dobra ruska „Niva“). Drugim rečima, uporedili su najskuplji i najbrži krosover na svetu sa običnim ruskim terenskim vozilom, koje se nije mnogo promenilo od 1970-ih i jeftinije je otprilike 19 puta.

Autor teksta Dan fon Apen odmah je upozorio da dva automobila koja je testirao imaju vrlo malo zajedničkog: oba imaju pogon na sva četiri točka, šiber i podešavanje spoljnih ogledala. Po svemu ostalom su potpuno različiti, može se čak reći i suprotni. Lada u Nemačkoj košta 12.000 evra i treba joj 20 sekundi da dostigne brzinu od 100 km/č, a Bently košta 224.000 evra i brzinu od 100 km/č razvija za 4,8 sekundi.

Fon Apen je konstatovao da je Lada Taiga tipičan ruski auto. Bilo mu je simpatično što se pali na starinski narezani ključić, što joj je upaljač sa vozačeve leve strane i što ima primitivnu dugmad na komandnoj tabli. „Airbag još nije postojao 1976. godine kada se Lada pojavila, tako da ga ni danas ovaj auto nema“, ironično je konstatovao nemački novinar, i dodao da „Nivi“ ne treba muzički uređaj, jer menjač „peva“ na različite načine u svakoj od pet brzina.

„Način upravljanja Ladom je toliko staromodan, pa čak i arhaičan, da je to zaista veselo“, naglasio je on, ali je posavetovao čitaocima da na sporoj „Tajgi“ siđu sa puta i provozaju se po terenu koji nije prilagođen za vožnju. Mora se priznati, konstatovao je on, da ovaj automobil savlađuje svaki reljef.

Nemački novinar je pozvao i Karstena Majera, direktora prodavnice automobila Bentley u čuvenom berlinskom bulevaru Kurfurstendam da i on učestvuje u testu. I zamislite, Lada se i njemu dopala! „Odrastao sam u autu Volkswagen Beetle i zato me i ova kabina, i ovi prekidači posećaju na njega“, istakao je Majer. „Sve to izgleda vrlo fino. Sviđa mi se što je automobil prirodan, i deluje mi da je veoma pouzdan“.

Sa druge strane, Majerov kolega Martin Kezer, koji prodaje automobile „Lada” u istočnom predgrađu Berlina, pozvan je da oceni raskošni automobil Bentley Bentayga. On je, naravno, bio oduševljen opremom i enterijerom ovog vozila, što se moglo i očekivati. Međutim, ovo poređenje, koje je od samog početka bilo apsurdno, krunisano je isto tako apsurdnim rezultatom koji će prijati ljubiteljima ruskih automobila. Naime, Nemci su stavili „Nivu“ na isti nivo sa najbržim krosoverom na svetu.

„Ubedljivi pobednik ovog poštenog poređenja je klijent“, zaključeno je u članku lista Bild. „Klijent zasada još može da bira između sablažnjivog snobovskog Bentlija i devetnaest običnih ruskih Lada, a u skoroj budućnosti ćemo svi morati da se vozimo u automobilima Google bez vozača“.

Izvor: Russia Beyond

Foto: Bild.dečitanja : 750Komentari