home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
BMW Wingsuit

Leteća odela su stvar naučno-fantastičnih filmova, ali šta ako postoje u stvarnom životu? U saradnji s BMW-om i Designworksom, pionir vazdušnih sportova Peter Salzman je dizajnirao upravo takvo odelo koristeći BMW-ove mogućnosti električnog vozila.

Salzmann je profesionalni padobranski skakač i BASE skakač koji često koristi krilo odela za podizanje odnosa klizanja i prelazak veće udaljenosti pre nego što mora da otvori padobran. Sanjao je da može još brže, a BMW i Designworks su mu pomogli da postigne ovaj letački cilj sa stvaranjem električnog odela.

Kako piše Revija HAK, novo odelo mu omogućava postizanje brzine od 300 km/h, prema Electreku dok „obična“ krilna odela mogu da postignu brzine od oko 100 km/h. Odelo pokreće električna oprema smeštena na grudima koja proizvodi ukupnu snagu od 15 kW, koja se razdvaja na dva impelera od 7,5 kW (rade na sve do 25.000 o/min) i proizvode potisak do pet minuta.

BMW je objavio video u kome možete videti kako Salzmann izvodi prvi test električnog krilnog odela na 3.000 metara u Austriji. Salzmannu su se pridružila još dvojica kolega s konvencionalnim krilnim odelima. Na početku sva trojica kreću prema planinskom vrhu, ali svi ostali, osim Salzmanna su prisiljeni da odustanu od prelaska vrha planine dok Salzmann ubrzava i prelazi vrh. Ovo je prilično impresivan podvig koji treba videti da bi se u njega verovalo. Srećom po nas, u nastavku je video kao dokaz događaja.

Izvor: Revijahak.hrčitanja : 5221Komentari