home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Najmanji rotacioni motor na svetu

S obiljem snage iz malog „pakovanja“, uz nezaboravnu motornu „ariju“, Wankel je jedan od agregata o kojima se najviše govori čak i u današnje vreme opšte elektrifikacije.

Međutim, ne baš sjajni ekološki atributi i potrošnja, doveli su do toga da ovaj tip motora završi karijeru u okvirima regularne automobilske industrije.

Naravno, debate o njegovom eventualnom oživljavanju su konstantne, ali ako ste istinski ljubitelj rotacionih motora, rešenje možda postoji. Ono što možemo videti u priloženom video klipu je verovatno najmanji svetski rotacioni motor, čak manji od RC agregata koji smo imali prilike da vidimo nešto ranije.

Primerak koji je sada u centru pažnje je Toyan RS-S100 Single Rotor Wankel Rotary Engine, a raspolaže radnom zapreminom od samo 2,4 kubna centimetra i proizvodi 0,7 ks (0,5 kW). Koliko je rotor zapravo mali, možemo videti u poređenju s onim iz Mazdinog 13B motora iz RX-7.

Ono što je svakako fascinantno je da sve funkcioniše (mada je upalio iz više pokušaja), a zvuk je neverovatan. Motor je dostigao 30.000 o/min i proizveo do te mere visoku temperaturu, da je istopio grejač a izduv je.., otpao.

Ovaj mali Wankel agregat će pronaći mesto u budućem projektu nakon nekih modifikacija, tačnije rešavanja problema s kompresijom. U međuvremenu, ako ste zainteresovani za ovu kreaciju, možete je preko Engine DIY priuštiti za 499,99 dolara u postavci s jednim rotorom, odnosno za 699,99 u postavci s dva rotora, baš kao što je slučaj s Mazdom RX-7.

U međuvremenu, ako i dalje sanjate o istinskom povratku rotacionih motora u serijska vozila, kolaju glasine da bi jedan u Mazdinoj režiji mogao da se vrati na scenu. Ipak, poslužiće samo za produžavanje autonomije ili kao generator za potrebe buduće Mazde MX-30 PHEV.

Izvor: Automotoshow.rsčitanja : 818Komentari